Любов и секс в света на животните

6504
Любов и секс в света на животните
Снимка: Pixabay

На животните нищо човешко нищо не им е чуждо - особено когато става въпрос за установяване на любовни взаимоотношения.

Рибките гупи: умелата конкуренция - ключ към намирането на партньор.

Способността, характерна за много хора, да създават илюзия за своята привлекателност на фона на по-некрасиви приятели и приятелки, колкото и да е странно, се среща и сред такива примитивни представители на животинския свят като рибките гупи. Женските на тези риби предпочитат ярко оцветените мъжки - а кандидатите-самци, надарени от природата с по-малко впечатляващ външен вид, рискуват да останат без потомство. Затова печелят взаимност чрез хитрост.

Непривлекателните мъжки гупи се опитват да бъдат близо до още по-грозни конкуренти - така изборът на женските в този случай пада върху тях. Това обстоятелство е от особен интерес за учените, защото може да послужи като потвърждение за съществуването на самосъзнание у тези риби - което липсва на повечето животни. Непривлекателното мъжко гупи е наясно с факта, че не може да се конкурира с по-ярките самци и избира такива, които са още по-грозни.

114 вида морски животни обитават древен картагенски кораб

Албатросите: секс само след сватбата!

Човек може да бъде изненадан от издръжливостта на албатросите за дълго ухажване без възможност за чифтосване. В природата трудно ще срещнете по-капризни същества при избор на кандидат за ролята на „втората половинка“ в зачеването на потомство. При албатросите процесът на подбор на кандидати може да се проточи няколко години. Ухажването продължава толкова дълго, защото тези птици търсят партньор в... танците. Там и най-малкото движение трябва да съответства на индивидуалната идеална комбинация, която е заложена в съзнанието на всяка една от тези птици. И само, ако всички движения съвпадат, двойката ще започне самия процес на съвокуплението.

Най-често такъв специфичен танц за чифтосване продължава няколко часа, през които и двете птици изпълняват голямо разнообразие от пируети и различни движения на тялото, включително взаимни докосвания. Понякога това проучване на партньора в танците може да продължи до две години. И само след толкова дълъг „пробен период", за да проверят съвместимостта помежду си, птиците зачеват потомство. Разбира се, танците след това спират - също както ухажването при хората, и двойката заедно се грижи за по-младото поколение.

Изберете едно от 4-те животни на снимката и вижте какво разкрива то за характера ви

Черните лешояди: изневерите са строго забранени!

Кой би си помислил, че птиците, също както хората, могат да имат отрицателно отношение към изневярата? Но именно такива противници на „дон жуановците“ са черните лешояди, които не само изразяват своето неодобрение към подобни съплеменници, но и ги наказват строго за изневяра. Тези величествени птици са моногамни по природа - и след като са избрали своята „сродна душа“ за цял живот, изневерите изобщо не са добре дошли. Ако някой млад черен лешояд ухажва „омъжена“ самка, „колективът“ бързо охлажда страстите му. Цялото ято бие такъв наглец.

Всичко това е свързано с безупречната грижа за подрастващото пиле, което изисква внимание и грижи от двамата партньори. Черните лешояди са изключително грижовни родители. Те се редуват да лежат върху яйцето и да търсят храна за малкото. Затова „усукването“ около чужда женска в този период може да струва живота на собственото им потомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com