Лукът не е само за готвене! Ето за какво още може да го използвате

33062
Лукът не е само за готвене! Ето за какво още може да го използвате
Снимка: iStock/Guliver

Лукът не е само за гответе. Всички знаем, че той е основно част от всяко едно ядене, тъй като придава чудесен вкус. Може би не ви е хрумнало да използвате лука за готвене, но той може да ви бъде полезен в различни аспекти.

Репелент срещу насекоми

Лукът има остра миризма и тя отблъсква повечето насекоми. Разбира се, че ще понамирисвате малко, но пък за домашно градинско парти е чудесен вариант. Просто го втрийте в кожата си и вижте как насекомите ви отбягват.

Успокоява гърлото

Не случайно бабите ни слагат по малко сок от лука в чая ни. Той ни помага да се справим по-бързо с настинката, тъй като има противовъзпалителни свойства и ускорява възстановителният процес.

Топ 5 на ползите за здравето от лука

Лукът присъства в кухнята на всеки дом. Въпреки че няма същите лечебни свойства като чесъна, той все пак е много полезен за здравето. ...

За премахване на трески

Ако поставите люспа от лук в областта, където се е запила треска за 1-2 часа, ще видите колко по-еластична и мека е станала кожата в тази област. Това от своя стана ще ви помогне да премахнете треската по-лесно.

Полиране на метал

Нарежете лука на ситно, а след това го смесете с равни части вода. Вземете тази смес и я нанесете на кърпа по метални повърхности. Само след миг ще видите как металните повърхности са възвърнали първоначалния си блясък.

Успокояване на ужилване

Когато ни ухапе или ужили някое насекомо е много неприятно. Мястото може да се подуе и да започне неистово да сърби. Вземете парче кромид лук и го нанесете върху засегнатото място. Ще осетите почти веднага облекчение, заради противовъзпалителните свойства.

Това са причините, заради които трябва да ядем лук всеки ден!

Лукът е един от най-полезните зеленчуци и това навярно всеки вече го знае. Консумацията на това растение може да ни бъде от полза в мно...

Почистване на скарата

Може би онези, които са опити в барбекюто, знаят този трик. За останалите ще обясним в какво се състои. Докато скарате се нагорещява, вземете парче лук и разтрийте. Така самата скара се почиства. Нанесете масло и слагайте пържолите! Готова е за употреба.

Прогонва мравките

Ако имате проблем с тези досадни насекоми – то поставете няколко парчета лук близо до дупките им. Това ще ги изгони бързо от местата, където се събират и ще изчезнат от дома ви.

Не позволява на предното стъкло да замръзне

Това полезно свойство на лука може да бъде от полза на шофьорите зимно време. За целта, втрийте парче лук предното стъкло. Той помага за премахването на леда, но и предотвратява повторната му поява на сутринта.

Абсорбира миризмата на боя

Ако сте боядисали наскоро, но миризмата на боя е силна и не можете да се нанесете, то спасението ви е в лука. Той ще абсорбира силната миризма на блажната боя за една нощ. Разхвърляйте по-голямо количество нарязан кромид в боядисаното помещение и затворете.

Успокоява изгарянията

Да лукът е лютив, но може да ви помогне да се справите с изгарянията – термични или слънчеви. Нанесете върху засегнатото място и ще усетите веднага облекчение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com