Лекар: Това е най-евтиният и лесен начин за забавяне на стареенето

16494
Лекар: Това е най-евтиният и лесен начин за забавяне на стареенето
Снимка: iStock

Всеки човек остарява индивидуално - стареенето се влияе от генетиката и особеностите на тялото му. В същото време е известно, че лошите навици (злоупотреба с алкохол и никотин), както и недостигът на витамини и микроелементи в диетата водят до ускоряване на процеса на остаряване. По-специално, кожата започва да старее по-бързо.

„Излишните килограми и лошите навици ускоряват тези процеси в цялото тяло“, подчертава руският невролог д-р Алиса Коротина.

Говорейки за това какво помага за дълготрайното поддържане на младостта, специалистът отбелязва: това се улеснява от навици, които поддържат тонус, енергия, ефективност и интерес към живота. По-специално, доктор Коротина определя пиенето на вода като един от най-евтините и лесни за изпълнение начини за забавяне на стареенето.

Най-лесният начин за запазване на младостта за по-дълго

„Всеки ден трябва да пиете 1,5-2 литра чиста вода. Колкото по-малко човек приема течности, толкова по-лоши са метаболитните процеси и толкова по-бързо остарява тялото.”

Тази полезна храна ускорява стареенето на мозъка

Какво друго е полезно в това отношение: ежедневни разходки на чист въздух, редовни упражнения, разтягане, интелектуални дейности под формата на четене на книги и списания, участия във викторини, комуникация с други хора. Консумацията на определени храни също може да окаже положителен ефект.

Бразилски орех - само 6-7 ядки на ден и ще си набавите 77% от дозата селен, антиоксидант, който играе важна роля в синтеза на ДНК, предпазва тялото от инфекции и се бори със загубата на памет.

Сусамово семе - богато на калций, желязо, магнезий, фосфор. Може да се поръсва върху салати и печива.

Гъби - те съдържат витамин D, който липсва на всички, които не живеят в слънчеви райони. При липсата му калцият се усвоява по-слабо, което води до проблеми със ставите и гръбначния стълб.

Черен шоколад - богат на флавоноли, които увеличават притока на кръв към кожата и абсорбират ултравиолетовото лъчение.

Маслини - те са източник на полифеноли и други полезни вещества, които ви помагат да изглеждате по-млади. По-добре е да ги купувате с костилки, тъй като премахването им намалява значително нивото на хранителните вещества.

Боровинки – този плод свързва свободните радикали, като предпазва от увреждане на кожата. Богат на витамин С, забавя образуването на бръчки. Също така този витамин спомага за подобряване на метаболизма и имунитета, намалява риска от сърдечна недостатъчност.

Нар - неговите зърна помагат на тялото да поддържа нивата на колаген и свързват свободните радикали. Една чаша сок от нар на ден подобрява паметта и когнитивните функции, което е доказано с помощта на MRI изследване един месец след началото на експеримента.

Още: Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com