Месото, което можете да ядете и след като е плесенясало

2632
Месото, което можете да ядете и след като е плесенясало
Снимка: iStock

Консумацията на мухлясала храна обикновено не се препоръчва поради потенциалните рискове за здравето. Въпреки това има някои видове месо, които могат да бъдат спасени и консумирани след отстраняване на засегнатите части. Важно е да се отбележи, че тези насоки не са безупречни и винаги е по-добре да се действа предпазливо, когато става въпрос за мухлясала храна.

Сухо сушените меса като салами и твърди сирена имат по-ниско съдържание на влага, което затруднява проникването на плесента в дълбочина. Ако на повърхността на тези храни се появи плесен, обикновено е безопасно да се отреже засегнатата област, заедно с част от здравото месо, преди да се консумира останалата част. Същият принцип важи и за твърдите зеленчуци и плодове като моркови и чушки.

Учени направиха откритие за свинското месо, което ще ви изненада

Когато става въпрос за варено месо, като печено говеждо или варена шунка, ситуацията става малко по-деликатна. Ако забележите мухъл по сготвеното месо, по-безопасно е да изхвърлите цялото парче. Причината е, че плесените могат да произвеждат токсини, наречени микотоксини, които не могат да бъдат унищожени от температурата на готвене. Въпреки че някои плесени може да не са вредни, без лабораторен анализ е почти невъзможно да се определи кои от тях произвеждат микотоксини.

Основното опасение при консумацията на плесенясала храна е възможността за поглъщане на микотоксини. Микотоксините могат да доведат до редица здравословни проблеми - от лек стомашен дискомфорт до по-сериозни проблеми, в зависимост от вида и количеството на консумираната храна. Хората с отслабена имунна система, бременните, малките деца и възрастните хора са особено уязвими към неблагоприятните ефекти на микотоксините.

Това е най-полезното месо, отпушва съдовете и намалява холестерола

За да се сведе до минимум рискът от поява на плесени по месото, е изключително важно то да се съхранява правилно. Съхранявайте месото в хладилник при температура под 4°C, тъй като плесените се развиват добре при по-високи температури. Освен това съхранявайте месата в херметически затворени контейнери или плътно затворени пластмасови опаковки, за да предотвратите натрупването на влага, която насърчава развитието на плесени.

Въпреки че има случаи, в които плесенясалото месо може да бъде спасено, като цяло е по-безопасно да се избягва консумацията на всяка храна, която показва признаци на растеж на плесени. Потенциалните рискове за здравето, свързани с консумацията на микотоксини, надвишават удобството от спасяването на незасегнатите порции. Когато се съмнявате, бъдете предпазливи и дайте приоритет на здравето си, като изхвърляте плесенясалите храни по подходящ начин и спазвате подходящи практики за съхранение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com