Мистериозни "ледени палачинки" и пясъчни шахматни фигури се появиха в езерото Мичиган

2891
Мистериозни "ледени палачинки" и пясъчни шахматни фигури се появиха в езерото Мичиган
Снимка: NOAA

Изглежда, че творенията на Майката Природа понякога насърчават хората да правят паралели между природни явления и неща, които са малко по-близо до дома и дори до храненето.

Мистериозни ледени образувания, наподобяващи замразени палачинки, са били забелязани в различни части на езерото Мичиган близо до Чикаго. Ледените палачинки могат да се видят на Rainbow Beach на южния бряг на езерото Мичиган, докато районът на Големите езера в САЩ все още е в плен на студено време.

Андреа Вандер Ууд от Националната лаборатория за изследване на околната среда на Големите езера на Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) казва, че ледът на „палачинки“ е "наистина интересен" природен феномен, защото изисква определена температура, за да се образува. Има поне два основни фактора, които значително допринасят за тези ледени образувания.

 

„Те се образуват на вода, покрита с малко тиня. А може и да се дължат на разрушаването на леда, както и на силни вълни и вятър“, отбелязва изследователят.

В същото време на езерото Мичиган били забелязани странни пясъчни шахматни фигури и приковали вниманието на хората, пише Live Science. Учените обясняват как може да са се появили тези фигури.

Стълбовете, наречени hoodoos, са с височина от 7,6 до 51 см, казва фотографът натуралист Тери Абът. Тя посетила парка Тискорния в Мичиган на 8 януари и забелязала подобни на шах скулптури в пясъка. „Бяха студени и твърди на допир. Странните и много остри ръбове им придаваха уникалност”, споделя впечатленията си фотографката.

Физикът от Амстердамския университет Даниел Бон пояснява, че конструкцията на такива фигури зависи от съдържанието на пясък във водата и от вятъра. По думите му студът в Мичиган помогнал да се подготви сцената за формиране на пясъчните скулптури.

„Мисля, че в този пясък има водни петна, които замръзват, когато стане студено“, казва той. Крайбрежието е ветровито място. Когато пълният с пясък вятър духа в тези замръзнали петна, се случват две привидно противоположни неща. В едното част от пясъчните зърна могат да се залепят към замръзналото петно, което го кара да расте. „След това се образува цилиндрична структура, подобна на пясъчен замък“, отбелязва Бон. Вятърът обаче може да разруши тези стълбове, отнасяйки пясъка, което води до появата на пръстени и асиметрични цилиндрични форми.

"Шахматните фигури" в Тискорния вече са рухнали, тъй като температурите започнали да се повишават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com