На каква височина се намира най-високият град в България?

18689
На каква височина се намира най-високият град в България?
Снимка: iStock/Guliver

Средната надморска височина в България е 470 м, като намалява от юг на север и от запад на изток. Например, София е на 550 м надморска височина, Пловдив - на 160 м, а Варна - на 10 м.

Знаете ли кой е най-високият град в България?

Доспат

Малкото родопско градче се издига на 1358 м. Сгушен в сърцето на планината, Доспат е известен с красивата си природа, живописния едноименен язовир и многобройни забележителности. Днес населението наброява около 2300 души. 

Доспат

Градът се появява като важна средновековна крепост през XIII в. Крепостта е построена по времето на деспот Алексий Слав, родственик на Асеневци. Деспот Слав често отсяда тук, докато пътува до резиденциите в Асенова крепост и Мелник. Легендата гласи, че той е кръстник на града. На родопски диалект “дос” означава “приятел”, т.е. “доспат” означава “приятел на път”. В продължение на много години горите около града са наричат Славиеви гори, най-вероятно заради името на деспот Слав.

По време на разцвета на България през Иван Асен II, Доспатският край също разцъфтява. Оттук търговците на Дубровник изкупуват едър рогат добитък. През османското нашествие като самостоятелен феодален владетел в този край се отделя Крали Марко. И до днес е запазена част от неговата крепост, до която се стига трудно, известна като “Крали Марковата бърчина”. 

Къде се намира най-дългият град в България?

Най-високите градове в България

Ето кои са най-високите градове в страната след Доспат:

Чепеларе - 1232 м
Известният зимен курорт се намира в област Смолян, на 10 км от Пампорово и на около 75 км от Пловдив. Разположен е в централната част на Родопите, на двата бряга на река Чая. Населението е около 9500 жители. На около 1 км от Чепеларе се намират две ски писти - Мечи чал 1 и Мечи чал 2, които се обслужват от лифт. Около града е изградена писта за ски бягане и биатлон. Чепеларе е привлекателна дестинация както през зимата за ски туризъм, така и през лятото за туристически преходи.

Копривщица - 1061 м
Градът-музей се намира в сърцето на Средна гора, в Западна България. Известен е с красивите си запазени възрожденски къщи, вкусни традиционни български ястия, калдъръмени улици и многобройни обекти за посещение. Това е мястото, където се поставя началото на Априлското въстание, което днес може да се види - мост “Първа пушка”. Наричат града  ще “Бунтовната столица на Възраждането”.

Песента “Хубава си, моя горо” по текст на Любен Каравелов и музика на Георги Горанов е обявена за официален химн на града. Копривщица е родното място на много велики българи, сред които Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Петко Каравелов, Найден Геров, Ненчо Палавеев и др.

Батак - 1036 м
Батак се намира в Южна България, в долината по двата бряга на Стара река. Името на града се свързва с жестокото Баташко клане при потушаване на Априлското въстание. Едно от най-посещаваните места в Батак е църквата-костница “Св.Неделя”, превърната днес в музей, където се съхраняват костите на загиналите мъже, жени и деца. Интерес представляват и най-старото праисторическо находище Кременете, крепост Каменишко кале, Ташбоазко кале, Кемеров мост.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Смолян - 1035 м
Смолян се намира в сърцето на Родопите. Името на града произлиза от славянското племе смоляни, които обитават тези места през VII в.
Днешният град е създаден през 1960 г. след обединяването на трите села: Смолян, Райково и Устово. Днес в града може да се насладите на прекрасната гледка от родопски къщи във възрожденски стил, сред които Пангаловата къща и Хаджиивановата къща.

Други забележителности са Сводестият мост над река Черна от XVIII в., природният парк “Чинарът”, Мазолевата чешма. Тук е най-големият планетариум в България. Близо до Смолян се намират Смолянските езера, курортите Пампорово и Чепеларе, Чудните мостове, Триград.

Самоков - 1029 м
Самоков се намира в Югозападна България, на 10 км от курорта Боровец и на 8 км от един от входовете на Национален парк "Рила". Наблизо се намира туристически комплекс “Мальовица”, както и балнеолечебен център “Белчин бани”. Градът е подходяща място за отдих и удобен изходен пункт за разнообразни туристически маршрути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...