Къде се намира най-дългият град в България?

140391
Къде се намира най-дългият град в България?
Снимка: 1915946 / Pixabay

Преди да отговорим на този въпрос, уточняваме, че изключваме София, защото столицата е най-големият град в България по население, площ, дължина и други критерии.

Кой е най-дългият град в България?

Два български града спорят за първенство в тази класация: Смолян и Габрово. Със своите 25 километра от табела до табела, Габрово заема първото място.

Точните координати на Габрово са:

* ширина: 42,867 км
* дължина: 25, 333 км.
Ето и точните координати на Смолян:
* ширина: 41,583 км
* дължина: 24,7 км.

Разликата е съвсем малка, така че може да се каже, че и Смолян е сред най-дългите градове у нас.
Град Габрово е разположен по поречието на река Янтра и в подножието на Стара планина, което обуславя факта, че градът се разраства през годините на дължина, превръщайки се в най-дългия град в България днес. С население от 53 хиляди жители, Габрово е сред най-големите градове в страната. Стратегическото му местоположение го определя като важен транспортен възел.

Кой е най-големият град в България след Освобождението?

Основаване на града

Легендата гласи, че край река Янтра се заселва млад ковач, който се казва Рачо. Той подковава конете на керваните, които преминават през планината. Постепенно край неговия дом започват да се заселват и други хора, които шият дрехи, готвят вкусни гозби, поправят каруци и обработват кожи. Така се оформя селище, което наричат Габрово заради огромния габър, който се извисява край огнището на ковача. Днес в града край река Янтра има паметник на основателя на града - Рачо Ковача.

От село към град

Габрово придобива градски облик още през втората половина на XVIII в., когато е все още село. Габровецът Васил Априлов пише през 1841 г. “Габрово макар по своето пространство и многолюдност да заслужава името град, според турското разделение, то е оставено като паланка”. Габрово е обявено за град през 1860 г. Тогава населението е около 7000 души.

“Българският Манчестър”

Габрово възниква като стратегическо селище близо до планинските проходи през XII в. На пътя през Шипченския проход се създава село от хора с умения във военното дело, които охраняват пътя. Те имат привилегията да плащат по-малко данъци, да запазят собствеността върху земята си и произведеното от тях.

Постепенно жителите строят църква, манастир. През османското робство градът е важен търговски и занаятчийски център. Тук се практикуват кожарство, гайтанджийство, ножарство, грънчарство, бубарство. През 1882 г. е открита първата текстилна фабрика от Иван Калпазанов. Доказателство за масовото използване на водната сила откриваме в спомените на Феликс Каниц от 1860 г. “една голяма работилница, град, който живее от водата”.

През 1835 г. в града се открива първото българско светско училище от Васил Априлов. Строят се големи възрожденски къщи, мостове, църкви, часовникова кула. След Освобождението Габрово продължава да бъде най-значимия текстилен център в България, поради което е известен като “Българският Манчестър”.

Топ 10 на най-големите градове в Европа

“Най-добър град за живеене за 2022 г.”

Градът е обявен за “Най-добрия град за живеене за 2002 г.” от Института за пазарна икономика с нарастващи заплати, доходи и стандарт на живот. Нивото на бедност и най-ниско. 

По данни на “Регионални профили” брутният вътрешен продукт, заплатите и доходите в Габрово непрекъснато нарастват. Бизнес и инвестиционната активност в града са високи. Инфраструктурното развитие е много добро. Въпреки че Габрово е сред силно развитите икономически райони, нивото на местните данъци е сравнително ниско.

Градът на смеха

Габровци са известни като пестеливи хора, които знаят как да се забавляват. Казват, че габровци режат опашките на котките, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива собата. Ето затова черната котка с отрязаната опашка е символ на града.
В града се намира единственият в света Дом на хумора и сатирата, чието мото е “Светът е оцелял, защото се е смял”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com