На какво разстояние се намира най-близката звезда до Земята?

3693
На какво разстояние се намира най-близката звезда до Земята?
Снимка: iStock

Когато се запитаме коя звезда е най-близо до Земята, повечето от нас с малко закъснение ще съобразят, че всъщност това е Слънцето.

Затова по-коректен би бил въпросът коя е най-близката звезда до Слънцето, тъй като Земята се върти около него - а в космически мащаб това не е толкова важно и няма особено значение.

И така: коя звезда се намира най-близо до Слънцето?

Дълго време се смятало, че най-близката звезда до нашето Слънце е Алфа от съзвездието Кентавър. Разстоянието до нея е 4,37 светлинни години. Но през 1915 г. близо до звездата Алфа Кентавър била открита звездата Проксима Кентавър, която най-вероятно принадлежи към звездната система системата Алфа Кентавър.

Какво представлява обаче самата система Алфа Кентавър?

Звездната система Алфа Кентавър се състои от 3 звезди, които се обозначават като А, В и С. Най-голямата звезда в тази система е Алфа Кентавър А. Близо до нея се намира втора звезда - Алфа Кентавър B, която е малко по-малка по размер.

Тези две звезди се въртят около общ център на масата - следователно биха могли последователно да се редуват като носителки на „титлата“ най-близка звезда до Земята. Но ситуацията е още по-сложна.

Защото около тази двойка звезди от съзвездието Кентавър се върти трета малка звезда - червеното джудже Проксима Кентавър. След като констатираме и нейното присъствие, можем вече да обобщим: тези три звезди образуват звездната система Алфа Кентавър в съзвездието Кентавър и са обозначавани в тази звездна система като А, В и С. Техните траектории една спрямо друга са доста сложни.

Скитаща звезда променила орбитата на Земята

Но, така или иначе, в момента именно Проксима Кентавър е най-близката звезда до Земята. Тя представлява „червено джудже“. Дори ако се намираме върху звездата А от системата Алфа Кентавър, можем да видим звездата С (Проксима Кентавър) като слаба звезда с яркост от приблизително +5 звездна величина (от Земята е с яркост +11,1).

Тук се налага малко отклонение. Трябва да уточним, че най-ярките небесни обекти се обозначават с отрицателна звездна величина – колкото „по-минус“, толкова по-ярък е обектът. И обратно – колкото „по-плюс“, толкова по-слабо свети. Например, Слънцето е с минус 26,7 звездна величина - 400 000 пъти по-ярко от пълната Луна, която е с минус 12,74.

Но засега принадлежността на звездата Проксима Кентавър към звездната система Алфа Кентавър се счита за не напълно доказана, някои астрономи я подлагат на съмнение. Дискусиите по въпроса продължават...

И така: разстоянието от Проксима Кентавър до нашето Слънце е 4,22 светлинни години. Това е 270 хил. пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето. Като знаем, че разстоянието от нашата планета до Слънцето е приблизително 150 млн. километра, всеки любопитен читател може да превърне тези светлинни години в километри.

С помощта на телескопа „Хъбъл“ е изследвано пространството около Проксима Кентавър и е установено, че в орбитата й няма други „червени джуджета“. Също така, в нейния обитаем пояс тогава не са установени планети.

Коя е най-ярката звезда на небето

На 24 август 2016 г. обаче Европейската южна обсерватория установи съществуването на подобна на Земята планета в обитаемия пояс на Проксима Кентавър. Планетата е наречена Проксима Кентавър b.

Дали е възможен живот на Проксима Кентавър b е спорен въпрос. Да, планетата е в обитаемия пояс на звездата Проксима Кентавър, и това вече е забележително, защото обитаемият пояс около такава малка звезда е много тесен.

Но Проксима Кентавър е периодично изригваща звезда. По време на изригванията рязко се повишава нивото не само на обикновеното, но и на рентгеновото лъчение. И това вече е изключително нежелателно за живите същества – ако направим аналогия с белтъчния живот на Земята.

Звездата Проксима Кентавър е „литературен герой“ в научно-фантастични романи на Робърт Хайнлайн, Айзък Азимов, Хари Харисън и Филип Дик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com