Най-много ток харчат ето тези уреди

13350
Най-много ток харчат ето тези уреди
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на електроенергия на електрически бойлер зависи от големината на семейството и изразходваното количество топла вода. Въпреки това средно този уред консумира около 400 kWh на месец.

Консумацията на енергия от тези уреди може да бъде намалена чрез внимателно наблюдение на употребата им. Например, когато напускате за по-дълъг период, можете да активирате режим "ваканция", като намалите температурата на отопление. Можете също така да изключите бойлера, за да не използва ток за загряване на вода всеки ден, когато никой не го използва. Въпреки това, не се препоръчва да се понижава температурата на водата под 60 градуса за ежедневна употреба, тъй като животозастрашаващата бактерия легионела присъства във водата при температура 20-50 градуса по Целзий.

Колко електроенергия консумират другите домакински уреди?

Средно една пералня изразходва около 2-5%, съдомиялната около 2-3%, а електрическата печка и фурна около 8% от годишното потребление на електроенергия на домакинствата. Количеството енергия, консумирано от тези електрически уреди, зависи от това колко често се използват. Честото миене с функция кипене и готвене във фурната може да увеличи сметката ви за енергия.

Фурна, включена за един час, ще добави около 80 % към сметката за ток, а пералня, настроена на висока температура, ще добави още.

Можете да намалите разходите за енергия, като използвате само напълно заредена пералня или съдомиялна машина и дори по-ефективно, като ги пускате през нощта, когато тарифите за електроенергия са по-ниски.

Разберете кой енергиен клас електроуреди е най-икономичен

Потребителската електроника - компютри, телевизори, музикални центрове консумират допълнително 4-10 kWh на ден или 120-300 kWh на месец.

Осветлението и хладилникът  консумират 20 % от електроенергията около 10-12 % от месечните сметки за електроенергия. Те могат да бъдат дори по-високи, ако се използват лампи с нажежаема жичка вместо светодиоди.

Що се отнася до осветлението у дома, може би най-лесният начин да спестите пари е да не оставяте светлините включени в стаи, където няма никой.

Сметките могат да бъдат допълнително намалени чрез инсталиране на сензори за движение или присъствие, които предотвратяват загубата на електроенергия, когато не е необходимо вътрешно осветление.

Един стандартен хладилник с хладилна камера консумира около 150 kWh електроенергия. Според експерти консумацията на електроенергия на хладилника може да бъде по-висока, ако е поставен много близо до стена или в ъгъл, където няма циркулация на въздух, или в много топло помещение.

Покупка на нов ел. уред: 7 неща, които трябва да знаете преди това

Той също ще черпи повече електричество, ако е претоварен. Хладилникът ще работи по-ефективно, ако е пълен само три четвърти, така че си струва да проверявате всяка седмица за храни с изтекъл срок на годност в хладилника.

Друга причина за повишеното потребление на електроенергия от хладилника може да бъде натрупаният слой прах върху кондензаторните серпентини или лед в хладилника.

Колко струва луксът - отопляем басейн или джакузи?

Малко хора се радват на отопляем басейн или масажно джакузи у дома, но тези, които планират да създадат оазис от водни удоволствия в дома си, трябва да са наясно с допълнителните разходи.

Басейните използват помпи от 500-1000 W. Средно помпата консумира около 12 kWh електроенергия на ден и около 360 kWh на месец. Ако е в неотопляемо помещение или на улицата, консумацията на електроенергия ще бъде още по-висока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com