Научете какво е старото име на Троя

35014
Научете какво е старото име на Троя
Снимка: Giovanni Domenico Tiepolo / Public Domain

Обгърната от мистерия, арена на любов и битки, историята на Троя е толкова митична, че дори за изследователите не е категорично ясно кое е легенда и кое – истина. Те се преплитат в едно неразделно цяло, за да направят Троя толкова мистична.

Независимо дали сте чули за Троя в училище, когато ви се е наложило да изчетете „Илиада“ на Омир и историята на Троянската война, започнала заради хубавата Елена, или сте пропуснали това четиво и сте попълнили пропуска едва когато Холивуд и Бард Пит стават част от историята на Троя, то със сигурност има още какво да научите. Знаете ли например старото име на Троя, градът, който до XIX в. свързваме само с прочетеното в творбите на Омир и с информацията, която черпим от преданията и легендите и едва след това възникват доказателствата за реалното му историческо съществуване?

Легендата Троя

Митовете и преданията, свързани с Троя, разказват за битки и обсада, продължила цели 10 години, в която главни действащи лица са гръцката армия, боговете, намесващи се в помощ на воюващите и хубавата Елена, заради която започва тази война, за прочутия троянски кон, останал като нарицателно име и до днес, с който гърците превземат Троя с подлост и хитрост, криейки се в туловището на огромния дървен кон, който би трябвало да е подарък от гърците.

Днес, когато мнозина използват израза „Троянски кон“, не осъзнават, че той е свързан именно с гръцката митология и историята на Троя, защото до преди малко повече от век градът бил считан само за легенда, докато през 1870 г. Хайнрих Шлиман – немски археолог с неограничени финансови възможности – не тръгнал по стъпките на творбите на Омир и не разкрил града, считан за мит, векове наред. Започналите разкопки в района на хълма Хисарлък разкриват, че Троя не е просто мит или легенда, а историческа истина. Открити са 9 отделни културни пластове в Троя, най-старите от които датират от 3000 – 2600 г. пр.н.е., а последните – от Елинистичната епоха, I век пр.н.е.

Знаете ли какво е старото име на Троя?

Историята на Троя

Оказва се, че Троя е град, който реално е съществувал, и историята му не е просто легенда. Градът е населяван от преди повече от 4 000 години, като честите разрушения, които претърпявал, пораждали необходимостта да бъде изграждан отново и отново, като от всеки град оставали следи от различни епохи от съществуването му, открити именно от Шлиман. Сред откритията му са и несметно съкровище, което определил като принадлежало на цар Приам, както и множество следи от пожари и разрушения – свидетелства за дълги и чести битки, които са се водили по тези земи.

Известно е, че градът е окупиран именно по времето на Омир през VIII в.пр.н.е., като по онова време бил познат под името Илион. Илион е старото име на Троя, чиято история започва като бедно, скромно и малко селище, за да се превърне във величествен, мистичен и легендарен град с несметни богатства и арена на битки. На гръцки език старото име на Троя Илион изглежда така – Ἴλιον, а фактите сочат, че Илион е античен град на полуостров Троада в най-западната част на Мала Азия, разположен край пролива Дарданели.

Троя днес

Днес може да се докоснете до Троя, посещавайки Турция и по-специално провинция Чанаккале, където ще откриете както археологически парк с атракции, така и музей, посветен на града. От 1998 година Троя е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се посещава от безброй туристи от целия свят, жадни да се докоснат до онази магия, която съчетава легендите и историята в едно неразривно цяло – духа на Троя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com