Не правете това, когато си взимате душ преди сън

4178
Не правете това, когато си взимате душ преди сън
Снимка: iStock

На почти всеки от нас му се е случвало да си вземе душ след работа и да си легне, защото денят е бил тежък и уморителен. Особено усещаме тази необходимост през летните горещини - освежаващият и релаксиращ душ ще премахне цялата мръсотия от нас. Но колкото и необходим да ви е душът преди лягане, то обърнете внимание на някои ваши навици при къпане, които не се отразяват добре на съня ви след това. Ето и кои са вредните от тях, според експертите:

Не се къпете с твърде гореща вода

Някои хора предпочитат да се къпят с много топла вода, независимо от сезона. Да, това е лично предпочитание, но част от специалистите са на мнение, че горещият душ преди сън може да доведе до нарушаване качеството на съня. И всъщност същото се отнася и ако се къпем с твърде студена вода късно вечер. Тези крайни температури определено могат да повлияят негативно на съня ви. Причината се крие в това, че телесната ви температура става много по-различна от стайната, което ще доведе до някои смущения. Най-добре изберете умерена температура.

Колко често трябва да се къпем наистина?

Топъл душ няколко часа преди лягане - най-добрият вариант

Експертите смятат, че ако вземете умерено топъл душ няколко часа преди сън, е най-добре за вашия организъм. Ако досега сте се чудили кое е по-полезно - къпането сутрин или вечер, то сега имате отговор на въпроса. Но все пак - къпането сутрин също си има своите позитиви - то може да ви помогне да се събудите и да ви тонизира за целия ден, докато душът вечер ще ви спомогне за спокойния сън и ще релаксира тялото ви.

Циркадният ви ритъм бива повлиян от телесната ви температура и светлината. Така че при понижаване на телесната температура, се повишават нивата на мелатонин - хормон, отговорен за качеството на съня ви. След топлия душ телесната ви температура ще се понижи, а мелатонинът - ще се покачи, което е много благоприятно за по-бързото и спокойно заспиване.

Горещият душ все пак си остава предпочитан сред някои от вас, но знайте, че не бива да се задържате дълго време под горещата вода, защото може да наруши кожната ви бариера, а това да доведе до появата на различни проблеми с кожата ви. Дерматолозите съветват да вземате кратки душове до 10 минути максимално. Все пак най-важното остава не времето, в което се къпете, а начинът, по който го правите, както и как се грижите за тялото си след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com