Колко често трябва да се къпем наистина

29585
Колко често трябва да се къпем наистина
Снимка: iStock

Колко често трябва да се къпете, е въпрос, на който няма прост отговор. Експертите обясняват кога и какво да се мият под душа.

Уелнес тенденциите идват и си отиват, но едно нещо, което винаги сме предполагали, че е в стил, е добрата хигиена. Сега започваме да се чудим, като се има предвид, че темата за къпането - или не къпането, в зависимост от случая - се обсъжда горещо в социалните медии и от известни личности. Немалко са „признали и казват, че нямат проблем да пропуснат ежедневните измивания.

Дали пропускането на душ е толкова грубо, колкото звучи? И колко често трябва да си мием косата? Но още по-важното е, наистина ли оказва влияние върху здравето? Според Ани Гонзалес, д-р, сертифициран дерматолог в Riverchase Dermatology в Маями. Благодарение на натрупаната мръсотия и пот, някои последствия от недостатъчното къпане включват миризма на тялото, акне, натрупване на мъртва кожа, гъбични инфекции и мазна коса, според д-р Гонзалес. Недостатъчното къпане също може да увеличи вероятността да се разболеете.

Разбира се, няма нищо лошо в това да пропускате душ от време на време. И има някои рискове от прекаляването с чистотата и хигиената. Въпреки че няма универсален отговор, професионалистите споделят своите прозрения, за да ви помогнат да определите кое е най-доброто за вашето тяло.

Коя баня е най-добра за кожата

В забързаното ни ежедневие, обикновено денят започва с чаша кафе, бърз душ и разбор на всичко, което трябва да свършим. За да се чувств...

Защо честото къпане е опасно в жегата?

Какво определя колко често трябва да се къпете?

Колко често трябва да се къпете зависи от няколко неща, според експерта по микроби Филип Тиерно, д-р, микробиолог в Медицинския факултет на NYU Grossman. Ето някои неща, които трябва да имате предвид.

Ниво на активност

Една променлива, която определя колко често трябва да се къпете, е нивото на вашата активност, според д-р Гонзалес. Ако сте човек, който ежедневно се занимава с дейности, предизвикващи изпотяване, вероятно ще трябва да се къпете всеки ден. Хората, които спортуват редовно, трябва да се къпят редовно или най-малкото да се освежават след тренировка. Въпреки това, ако не участвате в никаква физическа активност през деня, може да е излишно да се къпете всеки ден.

Има няколко кожни състояния, които можете да получите или да се влошите, ако не се къпете или къпете. Единият е дерматит пренебрегван, при който мръсотия, масло и мъртви кожни клетки се натрупват и създават кафяви петна по кожата ви. Ако отидете във фитнеса и решите да не се къпете, можете също да увеличите риска от инфекция. Един пример е импетиго, заразна бактериална кожна инфекция, която причинява червени язви. Друго е трихофития, заразна гъбична инфекция, която лесно се разпространява не само при контакт кожа до кожа, но и при докосване на заразени повърхности или предмети; симптомите включват лющеща се, зачервена и сърбяща кожа.

Колко често да сменяте гъбата си за баня?

Въпреки че звучи неуместно, гъбата може да бъде освен предмет за почистване, и гнездо на микроби, които произхождат от влажна и гореща ...

5 неподозирани ползи от къпането със студена вода

Пот и телесна миризма

Някои хора се потят повече от други, независимо дали участват във физическа активност или не. Така че, подобно на това колко сте активни, колко се потите като цяло е друг начин да определите колко често трябва да се къпете. Някои хора не се изпотяват толкова много и нямат тежки миризми. Много хора не използват какъвто и да е дезодорант и е по-вероятно да имат миризма след няколко дни. Накратко, колкото повече миришете, толкова по-често трябва да се къпете – тоест ако миризмата на тялото ви притеснява вас (и другите около вас).

Тип кожа

Друг фактор за това е вашият тип кожа. Ако кожата ви е мазна и е склонна към появата на акне, всеки ден би било разумно. Но ако кожата ви е склонна да е суха и лющеща се, трябва да се къпете само няколко пъти седмично, за да не изтощавате допълнително маслата на кожата си. Хората със суха кожа, които се къпят твърде често, могат да раздразнят кожната бариера, което води до още повече сухота и зачервяване. Хората с кожни заболявания като екзема или псориазис също могат да изпитат дразнене, ако се къпят твърде често. Ако имате кожно заболяване, Вашият лекар може да препоръча душ по-рядко, както и да използвате хладка или хладка вода, за да избегнете дразнене на кожата.

Сезонът

Невижданите ползи от банята с оцет или сода за стъпалата

Баните за крака или взимането на вана, в която са разтворени билки и ценни за организма вещества, са средство за подобряване на здравос...

Хората коригират честотата на къпане със сезонната промяна. Лятото носи горещо и лепкаво време, което често причинява телесна миризма. Зимата обаче води до по-суха кожа. Тези, които живеят във влажен или горещ климат, може да изберат да се къпят по-често, тъй като вероятно също се потят повече.

Хора, които трябва да се къпят повече (или по-рядко) често

Тъй като повечето тийнейджъри участват във физически дейности, те са възрастовата група, която трябва да се къпе най-често. Освен това тийнейджърите, започващи пубертета, изпитват увеличаване на телесната миризма. Междувременно децата и възрастните хора не е задължително да се къпят толкова често, колкото тийнейджърите, за да поддържат чистотата си,. И, разбира се, хората, които работят, където влизат в контакт с микроби, като събирачи на боклук и касапи, може да искат да се къпят по-често от тези, които остават в офис по цял ден.

Когато става въпрос за правилното количество душ, веднъж на ден или през ден изглежда е основното правило. Но не забравяйте, че повече не винаги е по-добре, когато става въпрос за душ. Прекаляването може да доведе до суха, сърбяща кожа. Косата ви също може да пострада, но използването на най-добрия шампоан и балсам за вашия тип коса може да помогне за предотвратяване на проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com