Необратими последствия: Херпесът може да провокира болестта на Алцхаймер

3067
Необратими последствия: Херпесът може да провокира болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver

Учени откриха връзка между вируса на херпес тип 2 и ускореното стареене на мозъка, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

Херпесният вирус, влизайки в тялото, остава там завинаги. Вече няма да е възможно да се излекува напълно. Терапията облекчава симптомите в острия стадий и предотвратява развитието на усложнения. Въпреки това, на фона на намален имунитет, инфекцията изниква наново.

Общо лекарите познават осем разновидности на херпес. Най-известният херпес - тип 1 - се проявява под формата на мехури, рани и пукнатини около устата и носа. Следващ по разпространение е херпесният вирус тип 2, популярен с името генитален херпес. Както подсказва името, този вирус е полово предаван, засягайки кожата и лигавиците в гениталната област.

Медик посочи няколко метода да излекуваме херпеса

Гениталният херпес не само води до дискомфорт и болка, но също така има отрицателно въздействие върху сексуалното и репродуктивното здраве

И наскоро беше открита още една ужасна последица, до която води гениталния херпес. Според учените, че тази инфекция може да засегне кората на главния мозък.

Американски лекари се чудеха защо след някои инфекциозни заболявания паметта на хората се влошава по-бързо. Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк решиха да проследят как цитомегаловирусът, херпесните вируси тип 1 и 2, хламидиалната пневмония и хеликобактериозата са свързани с три показателя: дебелината на кората на главния мозък, обемът на хипокампуса (тази част от мозъка, отговаряща за паметта) и болестта на Алцхаймер.

Лекарите анализирали MRI сканиране на мозъка и резултати от кръвни тестове на 455 доброволци. Средната възраст на участниците е 70 години. В дългосрочно проучване учените установиха, че хората със завишени титри на антитела срещу генитален херпес имат забележимо намаляване на дебелината на мозъчната кора, а наличието на хламидийна пневмония, съчетана с генитален херпес, допълнително засилва отрицателния ефект.

„Нашите открития показват, че вирусът на херпес симплекс тип 2 може да ускори стареенето на мозъка, което вероятно води до когнитивно увреждане и невродегенеративни заболявания при застаряващото население“, се казва в научна статия.

Евтини домашни средства, които ефективно лекуват херпеса

Учените сигнализират, че заради хронична латентност, когато вирусът присъства, но без симптоми, излагането на генитален херпес може да допринесе за риска от деменция.

Що се отнася до други инфекции, включително херпес вирус тип 1, тези заболявания не са повлияли на дебелината на мозъчната кора и също така не са били свързани с признаци на болестта на Алцхаймер.

„Навременното изследване и предписване на антивирусни и имуномодулиращи лекарства под наблюдението на компетентен лекар може да намали честотата на симптомите на заболяването, да предотврати тежко, сложно протичане и по-нататъшно разпространение на инфекцията“, казва инфекционистът Николай Рябков. „Трябва да повишим осведомеността за херпеса и да разработим нови ефективни мерки за лечение и предотвратяване на вируса, включително ваксинация.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com