Евтини домашни средства, които ефективно лекуват херпеса

8026
Евтини домашни средства, които ефективно лекуват херпеса
Снимка: iStock

Херпесът се появява внезапно и неочаквано. Един ден той изчезва, а на следващия се събуждаме с нежелана рана на устните. 

Вместо веднага да тичате до аптеката за лекарства под формата на мазила е по-добре пробвате изпитани домашни средства. Те са евтини, лесни за приготвяне и почти винаги са под ръка. Вижте методите, които ще улеснят лечението на херпес у дома.

Какво представлява херпесът?

Херпесът на устните, който обикновено се нарича студена рана, е заболяване, причинено от инфекция с вируса Herpes Simplex. Доста хора са носители на този вирус, но не всеки развива неприятни симптоми. 
Хората, които поддържат здравословен хранителен режим за поддържане на имунитета, може никога да не изпитат неприятните ефекти на херпеса.

Обикновено херпесът се появява по устните. В началната фаза той причинява лека болка при допир, която се развива много бързо. Само след десетина часа можем да забележим оформена раничка. Тя е придружена от болка, дискомфорт и сърбеж. Какво може да се направи, за да се отървете бързо от проблема? Оказва се, че домашните средства за защита могат да помогнат.

Как да премахнете херпеса незабавно

Алое вера за херпес

Един от по-известните начини за борба с херпеса е използването на алое вера. Ако го отглеждате у дома като саксийно растение, трябва да отрежете едно листо, да го счупите и да извлечете малко пулпа от центъра му. След това втрийте добре в засегнатата област. 
Готовите гелове с алое вера, които могат да се купят в аптеките, също са отлични. Трябва да се отбележи обаче, че алое вера в състава им трябва да е поне 95%.

Чесън и лук в борбата с херпеса

Болката, причинена от херпес, може бързо да бъде облекчена с помощта на чесън или лук. Всичко, което трябва да направите, е да поставите наполовина разрязана скилидка чесън или парче лук върху засегнатото място и да го задържите за няколко минути. Домашният сироп от лук, който може да се втрие с памук или клечка за хранене във възпаления мехур, също ще подейства чудесно.

От какво се предизвиква и как се лекува ХЕРПЕС?

Чай - домашен лек за херпес

Ефективен начин да се отървете от досадния херпес за един ден ще бъде да приложите върху него топла торбичка с прясно сварен чай. Чаят съдържа ценни съставки, включително танини, които проявяват стягащи свойства и предотвратяват размножаването на вирусите.

Маточината е ценна билка, която се използва в природната медицина заради антибактериалното и антивирусното си действие. 

Научни изследвания показват, че танините и фенолните киселини, съдържащи се във водните екстракти на билката, се борят с вируса на херпеса. Ако искате бързо да се отървете от досадната херпесна рана от устата, добра идея е да прилагате върху нея компреси от маточина. 

Редовното мазане с масло от маточина ще реши проблема със сърбежа. Ако не разполагаме с маточина у дома, спокойно можем да я заменим с мента, лайка или градински чай.

Медът е продукт, който има антибактериално действие. Той ще бъде перфектен в борбата с рецидивиращия херпес. Трикът се състои в това да разтриете малко мед върху засегнатата област. Това ще ограничи по-нататъшното разпространение на възпалението.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има силни антивирусни и антисептични свойства и ускорява целия процес на заздравяване на раните. То може да се използва самостоятелно или в комбинация с крем и червило. Промивката или обливането с чаено дърво също са добър вариант. 
Просто смесете 5-10 капки от маслото и 100 мл топла вода и измивайте възпаленото място два пъти дневно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com