Невероятното ориентиране на животните

1509
Невероятното ориентиране на животните
Снимка: iStock

В документалните филми за животни, особено за техните годишни миграции, често виждаме групи от живи същества - независимо дали на сушата, в морето или във въздуха, които се движат по определен маршрут, сякаш имат собствен GPS. Когато пощенският гълъб излита от гълъбарника си, той намира начин да предаде съобщение. А магарето помни пътя от нивата до къщата на стопанина си. Въобще, животните са доста по-напреднали, отколкото допускаме, в своите навигационни способности.

В началото на 2022 г. беше публикувано изследване, наречено „Може ли златната рибка да кара кола на сушата?“, което имаше за цел да проучи способността на рибите да определят посоката извън обичайното си местообитание. Ясно е, че рибите се движат във водната среда на моретата и океаните - но могат ли да се ориентират на сушата? Отговорът, даден от това проучване, бил изненадващ.

Кои са най-опасните животни в природата?

Най-опасните животни представляват интерес не само за любителите на природата, но и за туристите, които често посещават изолирани места...

Изследователите разработили устройство, което представлява малък аквариум на колела, направляван чрез контролирани движения на рибите вътре в него. Когато рибката се приближи до една от стените на аквариума, устройството започва да се движи в съответната посока. Изследователите обучили златните рибки да се придвижват към зоната, където се появява храна.

Подир няколко дни обучение рибките успели да закарат устройството до храната дори, след като учените пробвали да ги измамят, като направили маршрута по-труден и поставяли лъжливи примамки. Изследването демонстрира, че навигационните способности на златните рибки са универсални, а не зависят от околната среда. Те са способни да се учат в среда, доста различна от тази, в която са израснали и развивали – подобно на човек, който се учи да кара кола или велосипед.

Вродените навигационни способности на животните имат сложен механизъм. Дълго време учените смятаха, че кучетата могат да се движат само по миризма – но било открито, че те могат да се ориентират чрез магнитното поле на Земята, което за тях е нещо като „вътрешен компас". Въпреки, че хората не усещат магнитното поле на Земята, много животни, а не само кучетата, притежават т. нар. магниторецепция. Животните пък, които мигрират в групи, използват сигнали и общуват помежду си. Например, китовете издават различни щракания и звуци, за да съобщят къде се намират и накъде отиват.

Човекът смята, че само той е използвал звездите за навигация и ориентация – но изследване от 2018 г. и наречено „Как животните следват звездите?", допуска, че някои животни, например патиците, могат да се ориентират по много ярки звезди.

Изключително странни същества, създадени от природата

Най-необичайните същества в света може да ни уплашат както със своя външен вид, така и със самото си присъствие – макар и не всич...

Животните и птиците не са единствените, които могат да се движат по звездите. Някои насекоми, например, имат същите способности. Торният бръмбар не вижда звездите поотделно, а се ориентира по светлината на Млечния път и така определя вярната посока. Това го прави единственото насекомо по рода си, което определя желаната посока чрез поляризацията на светлината на галактиката.

Тези навигационни способности са вродени. Те се предават благодарение на гените от поколение на поколение, без да е необходимо обучение от хора. Изследователите постоянно откриват, че животните притежават интелигентност и съзнание в по-голяма степен, отколкото са предполагали. Интересно, дали ще видим някога животно да кара кола?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...