Няколко промени ще се случат с нас, ако консумираме мед всекидневно

18729
Няколко промени ще се случат с нас, ако консумираме мед всекидневно
Снимка: Pixabay

Полезните свойства на меда не са малко и всички сме изпробвали някои бабини рецепти и лекове, свързани с него. Но какво ще се промени с тялото ни, ако започнем да консумираме мед всеки ден? Дали ще подобрим състоянието си, или пък ще предозираме, което може да доведе до нежелани резултати. Нека разберем:

Спомага за намаляването на кръвното налягане
    
Това се дължи на големите дози глюкоза в меда. Мозъкът улавя в хипоталамуса, релаксира се нервната система и се нормализират нивата на кръвното налягане.

Намалява се лошият холестерол

Медът е богат на аскорбинова киселина, калиеви, натриеви, магнезиеви и железни йони, а те от своя страна стимулират кръвообращението, увеличават сърдечния тонус и по естествен път водят до намаляването на лошия холестерол. 

Справя се с кашлицата

Гърлото ви е възпалено и имате нетърпима кашлица – медът ще ви помогне да се справите по-бързо с тях. За най-добър ефект ви препоръчваме мед от елда.

Антибактериални свойства

Медът има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства, дори служи като мехлем за рани. Това се дължи освен на тези свойства, но и на изсушаващия ефект на простите захари. Той също може да е основна съставка в редица козметични продукти. Само с приема на една супена лъжица мед сутрин преди хранене може да подобрите функцията на червата ви и състоянието на стомашната лигавица. Освен всички тези ползи, се подсилва и имунната система. 

Засилване на паметта

Съществуват експерименти и проучвания, доказващи че консумацията на мед засилва функцията на мозъка и паметта, освен това има успокоителен ефект върху нервната ни система и намалява тревожността.

Продукт за красива кожа

По-горе споменахме, че може да намерите меда като основна съставка в редица козметични продукти. Има и много рецепти за домашни маски с мед. С меден пилинг ще постигнете чудеса за гладка кожа, а и ще имате почистени от мъртвите клетки пори. Антиоксидантите в състава му могат да забавят стареенето на кожата. За подхранена и хидратирана кожа се доверете именно на козметика с мед. 

Антиоксидантни свойства

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в състава на меда, той има превантивни свойства срещу някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Изгаряне на мазнини

Смята се, че консумацията на 2 супени лъжици мед вечер преди лягане помагат тялото да изгаря мазнини, докато спим. Но, разбира се, това ще има най-голям резултат в допълнение към здравословен начин на живот и редовно спортуване.

Други ползи

Според аюрведите медът може да помогне за подобряване на зрението, при диария и гадене, проблеми с пикочните канали, загуба на тегло, импотентност и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com