Нормално тегло: Защо не всеки трябва да отслабне?

30808
Нормално тегло: Защо не всеки трябва да отслабне?
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Понякога полагаме твърде много усилия, за да се отървем от няколко килограма. Наистина ли са излишни тези килограми? И какво означава изразът "нормално тегло"?

Науката е доказала, че нашето тегло е биологично детерминирано. Нашето тяло автоматично регулира съотношението на усвоените и освободените калории – по този начин тялото самостоятелно определя какво е нашето естествено тегло, тоест нормалното тегло на човек, когато се храни.

За някои обаче теглото е в рамките на 50 кг, за други достига 60, 70, 80 или повече. Защо се случва това?

Три категории хора, които мечтаят да отслабнат

Как да отслабнем, без да се отказваме от сладкото

Когато става въпрос за отслабване и спазване на някакъв хранителен режим, първото което всеки знае, че трябва да направи е да се откаже...

Изследванията на генома са идентифицирали съществуването на 430 гена, които увеличават риска от наднормено тегло. Всеки, който се притеснява от наднормено тегло, може да бъде разделен на три категории.

"Нормално пълен"

Хора, които имат висока зададена точка поради генетични причини, включително хормонални различия. Смята се, че хората с наднормено тегло преяждат и нямат достатъчно желание да се противопоставят на яденето. Това е особеност на метаболизма: струва си да свалите първите килограми, мастната тъкан намалява производството на лептин, от което зависи чувството за ситост, а апетитът се увеличава.

"Нестабилно тегло"

Те се отличават със значителни колебания в теглото на различни етапи от живота. Стресът, умората, меланхолията, депресията водят до наддаване на тегло, тъй като хората от този тип са склонни да „заглушават“ негативните емоции. По принцип те предпочитат сладки и мазни храни, които имат много реален, макар и краткотраен успокояващ ефект.

Бързо отслабване за заети хора

Жените често се подлагат на различни диети с една единствена цел – да отслабнат. Забързани в ежедневието си обаче, те не винаги и...

"Хронично недоволство"

Естественото им тегло е в рамките на нормалното, но те все пак искат да отслабнат. Жена, чиято зададена точка е 60 кг, е принудена да гладува, за да намали теглото до 55 – това може да се сравни с това как тялото трябва да се бори непрекъснато, за да намали температурата си от 37 на 36,5 градуса. Така сме изправени пред неизбежен избор: всеки ден – до края на живота си – да се борим със собствената си природа или все пак да доближаваме идеала си до реалността.

Стандартно тегло

Има прост метод за определяне на типа: хванете лявата китка с палеца и показалеца на дясната ръка. Ако пръстите са ясно затворени - нормостенични, ако върховете на пръстите не просто се докосват, но могат и да се наслагват един върху друг - астенични, ако не се сближават - хиперстенични.

Плюс или минус пет килограма - такава разлика между нормата и субективното усещане за комфорт се счита за приемлива. Сезонните колебания в теглото също са съвсем естествени и като цяло няма нищо необичайно или болезнено в желанието на жената да отслабне до лятото. Но ако разликата между мечтата и реалността е повече от десет килограма - най-вероятно зад твърденията за тегло се крие нещо друго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com