Опасно ли е да ядем покълнали картофи

16944
Опасно ли е да ядем покълнали картофи
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Картофите, оставени за твърде дълго, могат да започнат да поникват, което води до дебат дали е безопасно да ги ядете. Някои хора смятат, че покълналите картофи са напълно безопасни за ядене, стига да се отстранят кълновете. От друга страна, мнозина предупреждават, че покълналите картофи са токсични и причиняват хранително отравяне.

Картофите са естествен източник на соланин и чаконин, две естествено срещащи се гликоалкалоидни съединения, намиращи се в различни други храни, включително патладжани и домати. В малки количества гликоалкалоидите могат да предложат ползи за здравето, включително антибиотични свойства и ефект на понижаване на кръвната захар и холестерола. Въпреки това, те могат да станат токсични, когато се консумират в големи количества.

Какво (не) знаем за картофите?

1. Картофите са от Южна Америка. Много хора погрешно смятат Ирландия за тяхното родно място. Култивирани от диво растение в регион, обх...

Ефектите от яденето на покълнали картофи

Тъй като картофът покълва, съдържанието на гликоалкалоиди в него започва да се увеличава. Следователно, яденето на картофи които са покълнали, може да доведе до консумация на прекомерни количества от тези съединения. Симптомите обикновено се развиват в рамките на часове до 1 ден след ядене на покълнали картофи. При по-ниски дози прекомерната консумация на гликоалкалоиди обикновено води до повръщане, диария и коремна болка.

Консумирани в големи количества, те могат да причинят ниско кръвно налягане, ускорен пулс, треска, главоболие, объркване и в някои случаи дори смърт. Нещо повече, няколко проучвания показват, че яденето на покълнали картофи по време на бременност може да увеличи риска от вродени дефекти. Следователно, бременните жени е добре изцяло да избягват покълнали картофи.

Отделянето на кълнове, зелената кожа и натъртените части на картофа, както и сотирането му, може да помогне за намаляване на гликоалкалоидите. Необходими са обаче повече изследвания. Съхранението на недокоснати, сухи картофи на хладно, сухо и тъмно място може да помогне за намаляване на вероятността от поникване.

Защо картофите са опасни за бременните жени?

Този зеленчук е една от най-популярните храни в света. Той е хранителен и евтин, съдържа множество витамини и засища бързо и ефективно ...

Как да премахнем токсините от покълващите картофи?

Гликоалкалоидите са особено концентрирани в листата и кълновете на картофите. В допълнение на това, увреждането, зеленината и горчивия вкус са 3 признака, че съдържанието на гликоалкалоиди в картофите може да се е увеличило рязко.

Следователно, премахването на кълновете, зелената кора и натъртените части на картофа може да намали риска от отравяне. В допълнение, беленето и пърженето могат да помогнат за намаляване на гликоалкалоидите. Готвенето, печенето и нагряването в микровълнова фурна имат малък ефект върху това.

Понастоящем не е ясно дали тези действия са достатъчни за адекватна защита срещу гликоалкалоидна токсичност. Ето защо много организации предполагат, че е най-добре би било да изхвърлите всички картофи, които са покълнали или станали зелени.

Не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи

В следващите няколко реда ще ви запознаем и с това - защо не бива да изхвърляте водата от сварени картофи.Много голям процент от хората...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com