Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се ПРОВОКИРА дерматитът през зимата

30 декември 2021, 09:50 часа

Много често, когато се застуди, забелязваме, че кожата ни се раздразнява и зачервяването е съпътствано от сърбеж. Това състояние е познато под името дерматит и се отключва при студено време или от други фактори. Пукнатини, зачервяване, суха кожа, лющене и дори кръв са характерни симптоми. Но можем значително да ги намалим, ако хидратираме достатъчно кожата си през деня.

Какви симптоми на дерматита наблюдаваме през зимата?

Най-честият причинител на този обрив е разбира се, студеният въздух, който извлича влагата от кожата ни и по-конкретно – откритите участъци от нея. Обикновено в по-хладните есенни дни и цялата зима можем да страдаме от сърбеж и обрив, докато пролетта и лятото е рядко явление.
Най-често засегнатата област е тази на краката, но сърбежът може да засегне всяка част от тялото освен лицето, дланите и скалпа. Бедрата, прасците, коленете, глезените – наблюдаваме сърбеж и дискомфорт най-често в тези участъци. Ако имате някои от симптомите, то най-вероятно става въпрос именно този тип дерматит:
•    Сърбеж;
•    Сухота;
•    Пукнатини и кървене;
•    Зачервявания.

Може ли да се появи риск за здравето вследствие на кожния сърбеж през зимата?

Всеки човек може да изпита това състояние, но хората с чувствителна кожа са по-склонни към развиването му. Като превантивна мярка може да предприемете редовно хидратиране. Освен това, с напредването на възрастта кожата ни изтънява и става по-суха, което също е предпоставка за отключването на дерматит.

По-изострени симптоми могат да се появят вследствие и на атмосферните влияния като значително по-студен въздух и ниска влажност.

Като цяло хората със суха кожа е по-вероятно да развият раздразнения, сърбеж и пукнатини през студения период, а ако имате налични хронични кожни заболявания като псориазис или екземи, то тяхното състояние е възможно да се влоши. Препоръчваме ви при подобни състояния задължително да се консултирате с дерматолог, за да ви посъветва за адекватно лечение или превенция.

От какво може да се предизвика кожното раздразнение?

Има няколко основни фактора, които оказват голямо влияние върху появата на сърбежа. Нека видим кои са те и по каква причина:
•    Метеорологични условия
Както вече казахме, студеният въздух изсмуква влагата от кожата ни, което причинява изсушаването, лющенето, зачервяванията и т.н.
•    Гореща вода
Може да си мислите обратното, тъй като в студените зимни дни горещата вода ни кара да се отпуснем, но тя води до раздразнение на кожата, тя я лишава от естествените й мазнини и в резултат от това получаваме изсушаване и зачервявания в някои области. Съветваме ви след душ да използвате хидратиращ лосион и да избегнете неприятните последици.
•    Химикали
Дезинфектанти, препарати за съдове, течни сапуни и т.н. също могат да доведат до дехидратирането и напукването на ръцете, заради многото химикали в състава им.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес