От какво се ПРОВОКИРА дерматитът през зимата

2813
От какво се ПРОВОКИРА дерматитът през зимата
Снимка: Pixabay.com

Много често, когато се застуди, забелязваме, че кожата ни се раздразнява и зачервяването е съпътствано от сърбеж. Това състояние е познато под името дерматит и се отключва при студено време или от други фактори. Пукнатини, зачервяване, суха кожа, лющене и дори кръв са характерни симптоми. Но можем значително да ги намалим, ако хидратираме достатъчно кожата си през деня.

Какви симптоми на дерматита наблюдаваме през зимата?

Каква е разликата между екзема и псориазис?

Докато някои кожни състояния като акне са лесни за диагностициране, други могат да бъдат малко по-трудни, като екзема и псориазис. Тези...

Най-честият причинител на този обрив е разбира се, студеният въздух, който извлича влагата от кожата ни и по-конкретно – откритите участъци от нея. Обикновено в по-хладните есенни дни и цялата зима можем да страдаме от сърбеж и обрив, докато пролетта и лятото е рядко явление.
Най-често засегнатата област е тази на краката, но сърбежът може да засегне всяка част от тялото освен лицето, дланите и скалпа. Бедрата, прасците, коленете, глезените – наблюдаваме сърбеж и дискомфорт най-често в тези участъци. Ако имате някои от симптомите, то най-вероятно става въпрос именно този тип дерматит:
•    Сърбеж;
•    Сухота;
•    Пукнатини и кървене;
•    Зачервявания.

Може ли да се появи риск за здравето вследствие на кожния сърбеж през зимата?

Всеки човек може да изпита това състояние, но хората с чувствителна кожа са по-склонни към развиването му. Като превантивна мярка може да предприемете редовно хидратиране. Освен това, с напредването на възрастта кожата ни изтънява и става по-суха, което също е предпоставка за отключването на дерматит.

Заради дезинфектантите, много хора са с екземи, посочва експерт

Заради прекалената употреба на дезинфектантите много хора в момента са с контактен дерматит. Това разкри в сутрешния блок на bTV доц. М...

По-изострени симптоми могат да се появят вследствие и на атмосферните влияния като значително по-студен въздух и ниска влажност.

Като цяло хората със суха кожа е по-вероятно да развият раздразнения, сърбеж и пукнатини през студения период, а ако имате налични хронични кожни заболявания като псориазис или екземи, то тяхното състояние е възможно да се влоши. Препоръчваме ви при подобни състояния задължително да се консултирате с дерматолог, за да ви посъветва за адекватно лечение или превенция.

От какво може да се предизвика кожното раздразнение?

Има няколко основни фактора, които оказват голямо влияние върху появата на сърбежа. Нека видим кои са те и по каква причина:
•    Метеорологични условия
Както вече казахме, студеният въздух изсмуква влагата от кожата ни, което причинява изсушаването, лющенето, зачервяванията и т.н.
•    Гореща вода
Може да си мислите обратното, тъй като в студените зимни дни горещата вода ни кара да се отпуснем, но тя води до раздразнение на кожата, тя я лишава от естествените й мазнини и в резултат от това получаваме изсушаване и зачервявания в някои области. Съветваме ви след душ да използвате хидратиращ лосион и да избегнете неприятните последици.
•    Химикали
Дезинфектанти, препарати за съдове, течни сапуни и т.н. също могат да доведат до дехидратирането и напукването на ръцете, заради многото химикали в състава им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com