12 научно доказани природни средства срещу екзема. Вижте как се използват

35582
12 научно доказани природни средства срещу екзема. Вижте как се използват
Снимка: iStock

Повече от 10% от населението страдат от някаква форма на екзема. Хората често използват термина екзема взаимозаменяемо с атопичен дерматит, най-често срещаното заболяване. Екземата може да засегне хора от всички раси и националности. Може да се появи с пукнатини по кожата, зачервяване, а при по-тъмна кожа елементите могат да изглеждат кафяви, лилави или сиви.

Народните методи могат да помогнат за успокояване на сухата, сърбяща кожа, която придружава екземата. Хората могат да използват кремове, натурални продукти и промени в диетата и начина си на живот за лечение или предотвратяване на обострянето на екземата, особено през зимата, когато симптомите се проявяват по-силно.

Природните средства не могат да излекуват екземата, но могат да помогнат за овладяването на симптомите и предотвратяването на обостряния.

Народни средства срещу екзема

Гел от алое вера

Гелът от алое вера се получава от листата на растението. Хората са използвали алое вера от векове за лечение на голямо разнообразие от заболявания. Една от често срещаните употреби включва екзема. Систематичен обзор от 2017 г. разглежда ефектите на алое вера върху човешкото здраве. Изследователите съобщават, че гелът има следните свойства:

• антибактериално

• антимикробно

• укрепващо имунната система

• помагащо при заздравяването на рани

Антибактериалните и антимикробните ефекти могат да предотвратят кожни инфекции, които са по-чести при суха и напукана кожа. Лечебните свойства на алоето помагат за успокояване на увредената кожа и подпомагат заздравяването.

С гел от алое вера можете да се снабдите от аптеката или да използвате гела непосредствено от листата на растението. Започнете с малко количество, за да тествате чувствителността на кожата, тъй като понякога алое вера може да предизвика усещане за парене или изтръпване. Но като цяло той е безопасен и ефективен за възрастни и деца.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е популярен домашен лек за много заболявания, включително кожни. Въпреки това се препоръчва да се внимава, тъй като киселините в оцета могат да увредят меките тъкани. Нито едно изследване не е потвърдило, че ябълковият оцет облекчава симптомите на екземата, но има две причини да помогне.

  • Балансиране на нивата на киселинност на кожата

Кожата е естествено кисела, но при хора с екзема киселинността на кожата може да бъде понижена, което може да отслаби защитните ѝ сили. Прилагането на разреден ябълков оцет може да балансира нивата на киселинност на кожата ви, но оцетът може да причини изгаряния, ако не се разреди.

За разлика от оцета, много видове сапуни, детергенти и почистващи продукти са алкални. Те могат да нарушат киселинността на кожата, което може да я направи уязвима за увреждания. Това може да обясни защо измиването с определени сапуни може да предизвика обостряне на екземата.

  • Борба с бактериите

Изследвания сочат, че ябълковият оцет помага в борбата с патогени, включително E. coli и златист стафилокок (S. aureus). Прилагането на ябълков оцет върху кожата може да предпази увредената кожа от инфекция.

Винаги разреждайте ябълковия оцет, преди да го приложите върху кожата си - неразреденият оцет може да причини химически изгаряния или други наранявания. Хората могат да използват оцет в мокри компреси и вани.

Как да използвате ябълков оцет в мокри компреси:

• Смесете 1 чаша топла вода и 1 супена лъжица ябълков оцет.

• Нанесете разтвора върху памук или тензух.

• Покрийте превръзката с чиста памучна кърпа.

• Оставете компреса върху тази област за 3 часа.

Вана с ябълков оцет:

• Добавете 2 чаши ябълков оцет във вана с топла вода.

• Легнете във ваната за 15-20 минути.

• Изплакнете обилно тялото си.

Овлажнете кожата след излизане от ваната.

Белина

Въпреки че може да звучи опасно, изследванията показват, че леката белина (натриев хипохлорит – NaClO) може да подобри симптомите на екзема (атопичен дерматит) чрез своите антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Белината може да убие бактериите по повърхността на кожата, включително S. aureus, който причинява стафилококови инфекции, което от своя страна помага за възстановяването на микробиома на повърхността на кожата.

Обзор за 2018 г. сочи, че белината помага за намаляване на необходимостта от локални кортикостероидни и антибиотични лечения. Други проучвания обаче не са открили полза от избелващите вани в сравнение с обикновените. Никога обаче не нанасяйте белина директно върху екземата и при вани с белина носът и главата трябва да са над водата.

Как се използва

За да приготвите вана с белина за екзема, използвайте обикновена белина 6%:

• Добавете половин чаша белина към пълна вана с вода или 1 чаена лъжичка белина към 4 литра вода.

• Добавете белината, докато пълните ваната.

• Легнете за 5-10 минути.

• Изплакнете обилно тялото си с топла вода.

• Подсушете внимателно кожата.

Ако човек изпитва някакъв дискомфорт, дразнене или зачервяване, използването на вани с белина трябва да се преустанови. Хората с бронхиална астма или проблеми с дишането също трябва да се въздържат от избелващи вани поради силните изпарения.

Колоидна овесена каша

Колоидната овесена каша, известна още като Avena sativa, е направена от овес, който е бил смлян и обработен, за да се извлекат лечебните му свойства за кожата.

Според проучване от 2015 г. колоидната овесена каша има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като помага при:

• суха кожа

• пилинг

• грапавост

• силен сърбеж

Овлажняващият крем от колоидно овесено брашно има значителен ефект върху заздравяването на кожата.

Как се използва

Добавете колоидно овесено брашно в топла вана и легнете. Изберете колоиден продукт от овесени ядки, в който единствената съставка е овес, и избягвайте продукти с аромати или добавки.

Колоидната овесена каша е безопасна за всички възрасти, но хората с алергии към овесени ядки трябва да я избягват. Хората, които са алергични към глутен, също трябва да бъдат внимателни, тъй като производителите често обработват овеса с пшеница.

Вани

Къпането осигурява на кожата необходимата влага и е важна част от лечението на екземата. Когато човек има кожни заболявания като екзема, кожата му се нуждае от допълнителна хидратация, тъй като външният слой не функционира правилно. За някои хора честото миене може да изсуши кожата и да влоши екземата. Това може да се случи, когато:

• се използва твърде гореща или студена вода

• се използва неправилен сапун

• няма последващо овлажняване.

Въпреки това избягвайте да се къпете прекалено често – повечето деца се нуждаят от къпане веднъж или два пъти седмично.

Лекарите препоръчват на възрастните:

• вземайте вана или душ поне веднъж на ден

• използвайте топла вода

• ограничете къпането до 10-15 минути

• избягвайте търкането на кожата си

• използвайте меки почистващи препарати вместо сапун

• опитайте различни видове лечебни вани, например със сода за хляб, оцет или овесено брашно

Продължителните горещи душове могат да премахнат естествените масла и влагата от кожата. Затова вземете кратък душ и използвайте топла, но не гореща вода.

След къпане внимателно подсушете с кърпа и нанесете овлажнител на маслена основа, докато кожата изсъхне напълно.

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа полезни мастни киселини, които овлажняват кожата. Това може да помогне на хора със суха кожа и екзема. Освен това нерафинираното кокосово масло може да защити кожата, като помага в борбата с възпалението и подобрява състоянието на кожната бариера. Изследване разглежда ефектите от прилагането на необработено кокосово масло върху кожата при деца. Установено е, че използването на маслото в продължение на 8 седмици намалява симптомите на екзема.

Нанесете нерафинирано кокосово масло (може да се открие на българския пазар) директно върху кожата си след къпане и до няколко пъти на ден. Използвайте го преди лягане, за да поддържате кожата си хидратирана през нощта.

Нерафинираното кокосовото масло обикновено е твърдо при стайна температура, но топлината на човешкото тяло го превръща в течно. Хората, които са алергични към кокосови орехи, не трябва да използват кокосово масло.

Пчелен мед

Медът е естествено антибактериално и противовъзпалително средство и е използван от хората от векове за заздравяване на рани. Обзор потвърждава, че медът може да лекува рани и да засили функцията на имунната система, което означава, че може да помогне на тялото да се бори с инфекциите. Медът е полезен за лечение на различни кожни заболявания, включително изгаряния и рани, и има антибактериални свойства. Когато се прилага директно върху кожа, засегната от екзема, медът може да предотврати инфекции, като същевременно овлажнява кожата и ускорява заздравяването. Не се препоръчва за страдащите от алергии към мед.

Масло от чаено дърво

Производителите получават масло от чаено дърво от листата на дървото Melaleuca alternifolia. Хората често използват това масло за кожни проблеми, включително екзема. Изследователи са установили противовъзпалителните, антибактериалните и лечебните свойства на маслото. То може да облекчи сухата и сърбяща кожа и да предотврати инфекции.

Как се използва

Винаги разреждайте етеричните масла преди нанасяне върху кожата. Смесете масло от чаено дърво с масла като бадемово или зехтин, преди да приложите.

Промени в диетата

Екземата е възпалително състояние, което причинява възпаление, зачервяване и болезненост на кожата. Някои храни могат да причинят или намалят възпалението в тялото, така че промените в диетата могат да помогнат за намаляване на пристъпите на екзема. Примерите за противовъзпалителни храни включват:

• риба

• салати и зеленчуци

• боб и леща

• плодове

• куркума и канела

Възпалителните храни включват млечни продукти, яйца, соя и пшеница. Опитайте да изключите някои от тях от менюто си и да си водите хранителен дневник, за да определите кои храни могат да бъдат проблематични.

Меки сапуни и перилни препарати

Прахът за пране може да съдържа силни химикали, които да изострят екземата. Много душ гелове и почистващи препарати съдържат детергенти, които създават пяната. Детергентите и други пенообразуващи агенти могат да изсушат кожата, особено при хора с екзема. Сапунът също може да окаже рязко въздействие върху кожата поради своята алкалност. Опитайте нежно почистващо средство без пяна и аромат. Избягвайте продукти с груби частици за почистване или ексфолиране, тъй като те могат допълнително да раздразнят кожата. Много страдащи от екзема също така откриват, че преминаването към по-нежен препарат за пране без мирис или цвят може да облекчи симптомите. Също така опитайте да не използвате омекотител, който остава върху дрехите ви и често съдържа аромати и химикали, които могат да раздразнят кожата ви.

Избягвайте силни източници на топлина

Седенето до камина или печка може да е приятно, но може да влоши симптомите на екземата. Горещият сух въздух дехидратира кожата и засилва сърбежа при екзема. През сухите зимни месеци използвайте овлажнител за въздух и стойте далеч от нагреватели и камини.

Увийте се в студеното време

Студените, сурови зимни ветрове могат да изсушат кожата и да изострят екземата. Дръжте кожата покрита при ниски температури. Също така покрийте лицето си с шал, ако в тази област се появи екзема.

Домашни средства срещу екзема при бебета и деца

Въпреки че много домашни средства са подходящи за бебета и деца, винаги се консултирайте с лекар, преди да ги използвате. Следните домашни средства и съвети могат да помогнат:

Не обличайте детето си твърде топло. Изпотяването може да влоши екземата или да причини топлинен обрив, което влошава сърбежа.

Използвайте ръкавички, за не надраска кожата си бебето.

Нанасяйте често нежен овлажнител върху засегнатите зони, като внимавате да не попадне в очите или носа.

Не покривайте лицето на бебето си с шал. Проверявайте често, за да видите дали бебето получава достатъчен въздушен поток.

Консултирайте се с лекар, преди да използвате ябълков оцет или белина при къпане на бебе или дете.

Колоидните вани с овесени ядки обикновено са безопасни за деца, но не допускайте попадане на вода в очите.

Избягвайте да къпете бебето твърде често. Повечето бебета и деца се нуждаят от къпане веднъж или два пъти седмично. По-рядкото къпане може да помогне за предотвратяване на суха кожа.

Не използвайте бебешки кърпички, които могат да съдържат дразнещи съставки. Потърсете такива, които не съдържат аромати и алкохол, и такива, които съдържат успокояващи съставки като алое вера. Използвайте детски шампоани, подходящи за деца с екзема. Много средства срещу екзема могат да причинят изгаряния на очите, затова много внимавайте да не попадне в очите на детето.

Перспективи

Лечение на екземата засега няма, но хората често могат да управляват симптомите с домашни средства, включително естествени гелове и масла, лечебни вани и промени в диетата.

Ако екземата е тежка или не се повлиява от домашно лечение, препоръчително е да се консултирате с лекар. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако се появи обрив на детето ви. Лекарят може да предпише стероидни кремове или други средства за лечение на възпалението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com