Откъде идват молците в апартамента, които съсипват дрехите и храната?

12884
Откъде идват молците в апартамента, които съсипват дрехите и храната?
Снимка: iStock

Хората често се притесняват откъде идват молците в апартамента им. Тези насекоми могат да причинят щети на храната и дрехите.

Как молците влизат в апартамента?

Много хора, които се опитват да поддържат помещенията си чисти и подредени, може би се чудят откъде са дошли тези досадни молци. Молците са малки пеперуди, има повече от 160 хиляди вида, но ежедневието ни е най-засегнато от тези видове, които причиняват щети на храната и дрехите.

Един от начините, по които молците влизат в апартаментите, е като ги пренасяте от магазина заедно със закупените продукти. Ларвите на молци могат да присъстват в храната и впоследствие да се развият в пеперуди, като по този начин увеличават популацията си няколко пъти.

Видове молци и как да се справим с тях

Молците също могат да влязат в апартамента през прозорци или вентилационни отвори, пристигайки от съседни стаи, където може да се нуждаят от повече пространство. И въпреки че има малка вероятност молците да се прехвърлят с дрехи при посещение на приятели или роднини, където вече са се появили, такива случаи са изключително редки.

Интересното е, че понякога първият молец може да бъде невидим и въпреки това може да причини много проблеми, ако борбата срещу този вредител не започне навреме.

Как да се отървем от молците?

За да се борите успешно с молците, е важно да разберете принципите на техния живот. Тъй като молците не се хранят, ефективните методи за борба имат за цел да ги отблъснат и да унищожат ларвите и яйцата. Ако срещнете голям брой молци във вашия апартамент, това означава, че на някакъв етап контролът е бил загубен и трябва да намерите източника, откъдето са излетели.

Видове молци и как да се справим с тях

Кухнята е обитавана от молци, които са специализирани в развалянето на храната и не проявяват интерес към дрехите. Преди всичко проверете зърнените продукти, особено тези, които са били съхранявани дълго време. Отървете се от всяка храна, в която забележите паяжини, тъй като това е знак за нашествие от ларви на молци, които скоро ще се превърнат в пеперуди.

Високите и ниските температури могат да убият ларвите на молците. Например, яйцата на зърнен молец умират при 60 градуса в рамките на 5 минути, а гъсениците могат да бъдат унищожени след 1-1,5 часа при подобни условия. Освен това молците не могат да понасят ниски температури от -10 градуса, така че съхраняването на храна или неща при тази температура за 2-3 дни може да бъде ефективен метод.

Важно е обаче да запомните, че превенцията и поддържането на чист и подреден дом все още са най-добрите методи за борба с молци. Просто следете сроковете на годност на храните, проветрете зимните си дрехи и можете да избегнете този нежелан проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com