Поколение Z: Очарованието вече няма пол

2256
Поколение Z: Очарованието вече няма пол
Снимка: Getty Images

Те са символ на едно променящо се общество. На дизайнерските подиуми и в магазините унисекс облеклото е новият крал на стила. Снимката обиколи света. На 19 юли в Берлин, в разгара на промоцията на игралния филм "Bullet Train", в който изпълнява главната роля, Брад Пит накара светкавиците на фотографите да почервенеят, като се появи на червения килим с кафява пола, разкриваща мускулестите му и татуирани прасци. Елемент, който 58-годишният американски актьор избра да съчетае със сако, стара розова ленена риза и голяма златна верижка.

Когато го попитаха защо е с пола, той просто каза: "Не знам, всички ще умрем, така че нека се побъркаме!" Дали масовият гардероб, който англосаксонците наричат още no gender, gender neutral или gender fluid и който се освобождава от двоичността на мъжете и жените, се е превърнал в бъдещето на модата и в символ на абсолютната готиност?

В началото просто говорехме за андрогинност", обяснява Томас Зилберман, определящ тенденциите и стилист в Carlin. Когато през 1966 г. Ив Сен Лоран излага на дефиле жени с вечерни сака, това е първият случай и началото на интереса на западното общество към пола. Съвсем наскоро залогът се измести и предписанието (момичетата да се еманципират от кодовете на женствеността и да приемат по-силни дрехи) се обърна в обратна посока. Мъжете, особено младите хора, на които са им омръзнали социалните мрежи и които се вдъхновяват от необременени личности като певеца Хари Стайлс, актьора Тимоте Шаламе или рапъра A$AP Rocky, се забавляват със стила си, като разграбват гардероба на дамите. "Лак за нокти, перлени огърлици, големи копринени панталони, обути върху ботуши с токчета...

Транссексуалната дъщеря на Илон Мъск, родена като Ксавие Александър, е поискала от калифорнийските съдилища да сменят иметоѝ на Вивиан Джена Уилсън. През септември, по време на Седмицата на модата пролет/лято 2023 в Париж, бях поразена от броя на мъжете, които с луда естественост приемаха елементи, запазени за женския гардероб или за гей и транссексуалната общност - отбелязва създателката на тенденциите. Момчетата просто искат да изглеждат добре, да съблазняват, да се забавляват и да се покажат малко. Има истинска свобода на визията, невиждана досега свежест и истинско безразличие към пола.

За Хари Стайлс мъжът е жена като всяка друга, която никога не оставя дамската си чанта.

Няма я токсичната мъжественост и остарялата женственост, спортното облекло за момчетата, обувките на токчета за момичетата. Французинът Людовик дьо Сен Сернен (любимец на Ким Кардашиян, Кендъл Дженър, Хейли Бийбър и Шарлот Рамплинг), испанецът Артуро Обегеро (блестящият костюм на Хари Стайлс в последния му видеоклип) - това е той. В творческите ателиета на младата гвардия дрехите вече не са единственото нещо, което има значение. Освобождаването от кодове, пол, възраст... това е и модното кредо на англо-американеца Харис Рийд, артистичен директор на Nina Ricci, който, както казва в профила си в Инстаграм, възнамерява да се "бори за красотата на флуидността".

Според 26-годишния Харис Рийд, чиито театрални тоалети вече са съблазнили раменете на Бионсе, Лизу и Адел, модата има огромна роля в това да тласне света към по-изразително и толерантно място. И така помага на онези, които търсят приемане и любов към себе си. Луи XIV носеше поли над пухкавите си бричове, дантелени волани, обувки с токчета, панделки, пеперуди и втъкани златни птици", припомня Томас Зилберман. Едва в края на XIX век, след като се превръщат в част от икономическата машина, мъжете започват да носят униформи.

По онова време всичко, свързано с декорация, украса и разкрасяване, постепенно изчезва от мъжкия гардероб. Днес мъжът просто се връща към историческото си облекло. Кант пише: "Човешкият род винаги е бил в прогрес и винаги ще бъде в прогрес в бъдеще: това открива перспектива, докъдето погледът може да стигне във времето." И в света на модата също.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно