Позата, в която спим оказва сериозно влияние върху здравословното ни състояние

8277
Позата, в която спим оказва сериозно влияние върху здравословното ни състояние
Снимка: Thinkstock/Guliver

За добър сън и начина, по който се събуждаме сутрин, позите в които спим са от решаващо значение, тъй като всяка една от тях оказва влияние върху здравето ни по определен начин. В настоящата статия ще ви разкажем за ползите и недостатъците на някои от най-честите пози за сън.

По гръб с ръце изпънати до тялото

  Спането по гръб с изпънати ръце се счита за една от най -добрите пози за сън. Ако страдате от болки в гърба или врата, моля, използвайте тази позиция за сън колкото е възможно повече и разбира се изберете подходящата възглавница. Въпреки че сутрин ще се събудите освежени и гръбначният ви дискомфорт ще намалее, тази поза за сън също има някои недостатъци. Не е подходяща за хора със сънна апнея или хъркане.

Като морска звезда

  Тази поза за сън също е добра, ако страдате от болки в гърба и напрежение. Независимо дали ръцете ви са разположени странично, отгоре или около възглавницата, ако спите  по този начин, това ще ви донесе много ползи за здравето.

  Не само можете да намалите болките в шията, но и да забавите появата на бръчки или да намалите риска от обриви по лицето. Въпреки своите предимства, тази поза за сън може да бъде причина за хъркане и в зависимост от това как поставяте ръцете си, оказва натиск върху нервите в раменете ви, което може да причини болка.

Фетална поза

 Този тип поза е много неподходяща за сън. Въпреки факта, че мнгого хора избират да  спят по този начин, това причинява много гръбначни проблеми, но също така забавя дълбокото дишане по време на сън. Бременните жени също трябва да избягват тази поза за сън.

По корем и леко на една страна

  Спането в тази поза се счита за благоприятно въздействие върху стомаха и храносмилателната система, а също така може да реши и проблема, свързан с хъркане. Въпреки това, ако поставим главата си на едната или другата страна, това може да причини напрежение в шийните прешлени и болка в тази област. Спането по корем увеличава и риска от поява на ранни бръчки и фини линии по лицето.

Прегърнали възглавница

  Без значение от позицията, в която спите, по-малко болка ще усещате ако спите върху възглавница. По този начин спането с възглавница е честичък избор при  бременни жени. Спането по корем и на една страна, така, че половината част от тялото ви да е разположено върху възглавницата ще ви осигури по-добър комфорт  по време на сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com