Професионални пекари ни издадоха тайните на най-вкусния домашен хляб

17996
Професионални пекари ни издадоха тайните на най-вкусния домашен хляб
Снимка: iStock/Guliver

Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш сам хляба си, но не бихме казали, че сполучливият хляб е лесна задача. Има някои тънкости, които трябва да се уловят, за да получим желания краен резултат. Например според поверията на бабите ни, трябва да ударим 100 пъти хляба в масата, докато го месим, ако искаме да бъде вкусен. Но днес ще се обърнем към някои съвети, дадени ни от професионални пекари. Ето и тайните директно от кухнята:

Месене с почивка

Как да направим чуден домашен хляб?

Според нашите баби е редно да ударим хляба множество пъти в масата, докато го месим, за да стане много вкусен. Така бабите ни навремето...

Нашият съвет е да месите тестото най-много 3 мин., след което да го завиете с фолио и да го оставите да почине за около 20 мин, преди да пристъпите към следващата стъпка. По този начин брашното ще може да усвои по-добре водата, а и се окислява по-малко, което е важно за вкуса и качеството на домашния хляб.

Бавно втасване

Съветваме ви да намалите количеството мая и захар, които ще използвате и да оставите повече време хляба да втасва. Например достатъчни са количества като половин чаена лъжичка суха мая на чаша брашно. Някои от рецептите препоръчват и захарта за по-бързото бухване, но това може да доведе до по-неудовлетворяващ вкус. Нашият съвет е да смесите част от предвиденото брашно с цялата мая, направете каша с малко вода, оставете я да удвои обема си и едва тогава започнете да замесвате хляба.

Тестото обича да втасва на топло, но харесва и студеното

Повечето от нас действат по познатия ни начин за втасване – увиване на тестото в кърпи и поставянето му на топло място. Други пък го поставят в плик във фурната на ниски градуси или в миялната машина след приключването й. Но ако разполагате с достатъчно време, за най-добри резултати завийте тестото във фолио и го оставете на стайна температура до 2 часа. След което го оставете в хладилник за през нощта. Така ще получите възможно най-наситения вкус. На другия ден го извадете от хладилника, оставете за един час на стайна температура, замесете и изпечете.

Не допускайте тези 5 грешки с ХЛЯБА, за да не качвате КИЛОГРАМИ

Хлябът присъства на почти всяка трапеза. Той е верен спътник на домашно приготвената храна. Може да го купите от магазина или да си при...

Второ втасване

Тук отново ви съветваме да замесвате с почивка. Месете до 3 мин, след което завийте с фолио и оставете 20 мин тестото да почине. След което оформете хляба и го оставете да втасва за още час. Ако желаете по-разчупен вид, направете няколко прореза с нощица или нож по повърхността му.

Загрейте фурната преди това

Винаги печем хляба в предварително загрята фурна, като всяка домакиня сама преценява на какви градуси да се случи това. Важно е обаче температурата в началото да е по-висока, а след около 30 мин да се намали. По този начин ще запазите коричката на хляба тънка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com