Професор: Бръчките показват колко дълго ще живеете

3368
Професор: Бръчките показват колко дълго ще живеете
Снимка: iStock/Guliver

Бръчките по лицето са една от най-характерните черти, които ни напомнят за неизбежното отминаване на времето. За някои те са естетически дефект, от който трябва да се отървем на всяка цена, докато други ги смятат за нормален процес на стареене на човешкото тяло. Сега се оказва, че въз основа на бръчките можем да преценим колко дълго ще живеем.

"Бръчките ми харесват. Те са моята значка - показват, че съм живяла" – думи на легендарната американска актриса и носителка на "Оскар" Шърли Маклейн. 

В епохата на перфектно развитата естетична медицина обаче - бръчките се редуцираха, за да скрием признаците на стареене от себе си и обществото за възможно най-дълго време.

Бръчките са последица от естественото и биологично стареене на кожата, което се дължи на намаляването на запасите от колаген и хиалуронова киселина в организма. Този цикъл започва около 25-годишна възраст, за което свидетелстват, наред с другото, увисването и сухотата на кожата. 

Какво трябва да съдържа кремът против бръчки?

Към 30-40-годишна възраст, бръчките се установяват трайно, което означава, че те ще ни съпътстват до края на живота ни, освен ако не се възползваме от различни процедури на естетичната медицина.

Бръчките по лицето разкриват колко дълго ще живеем

Международният научен седмичник New Scientist публикува статия, в която се посочва, че бръчките оказват пряко влияние върху процеса на стареене и допълнително подхранват този процес, като оказват неблагоприятно въздействие върху целия организъм.

Стареещите клетки се променят и вътрешно, като произвеждат неблагоприятни за организма химикали, които действат като своеобразна отрова за вътрешните органи. Професор Клаудия Кавадас от Центъра по невробиология и клетъчна биология към Университета в Коимбра, Португалия, казва направо - бръчките ускоряват стареенето на организма.

Дерматолог каза храните, които водят до бръчки по кожата

Вредните химикали, произвеждани от бръчките, включват ензими, които разрушават протеини, и провъзпалителни протеини, които увреждат съседните клетки и съединителната тъкан.

Освен това тези химикали могат да засилят развитието на редица сериозни състояния, които са характерни за старостта и са най-често срещани след 60-годишна възраст: рак, атеросклероза, катаракта, диабет, артрит или дори деменция.

Професор Клаудия Кавадас допълва, че прекаленото излагане на кожата на слънчева светлина, особено на ултравиолетово лъчение, спомага за появата на бръчки и следователно ускорява процеса на стареене.
Понастоящем учените работят върху група вещества, наречени сенолитици, които могат да бъдат в състояние да премахнат стареещите клетки от организма. Въпреки това ще трябва да изчакаме още няколко години, за да получим резултатите от изследванията, проведени с цел да се потисне процесът на стареене. Когато ви се появят бръчки, не се срамувайте – това е естествен процес, който няма как да се спре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com