Пускат пушещия орангутан в Индонезия на свобода

10577
Пускат пушещия орангутан в Индонезия на свобода

Пушещият орангутан в Индонезия, който придоби вредния си навик преди девет години, след като посетителите в зоопарка му подхвърляли цигари, ще бъде пуснат на свобода. Зоологическата градина Сатва Тару Джуруг, разположена на 580 километра от столицата Джакарта, обяви, че животното ще бъде преместено в по-здравословна среда, където ще живее заедно с още четирима застрашени от изчезване представители на своя вид. 15-годишната Тори преди няколко месеца бе подложена на лечение от никотинова зависимост, но не успя да откаже цигарите напълно.

"Посетителите сме виновни за вредния навик на орангутана. Когато животното си поиска цигара, обикновено пушачите му дават по няколко. Не е редно. Тя е животно и не трябваше да придобива този навик, който се превърна в необходимост" - каза един от посетителите, Рефиана.

Тори бе подложена на тест след рехабилитационната си програма за отказване от пушенето, резултатите от който все още не са готови. Орангутанът значително е намалил цигарите, но има нужда от определена дневна доза никотин, която се контролира от гледачите й.

Орангутаните са изчезващ вид, тъй като местообитанията им на индонезийските острови Калимантан и Суматра са подложени на унищожаване от човешката дейност. В момента в дивата природа живеят не повече от 9 хиляди екземпляра.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com