Пълнее ли се от шоколад?

5160
Пълнее ли се от шоколад?
Снимка: Healthline

Най-добрият и здравословен шоколад е полусладкият или, както го наричат още, „черният шоколад“. Този вид съдържа най-доброто съотношение между процентното съдържание на какао и обема на другите хранителни вещества. По тази причина е по-богат откъм ценни антиоксиданти – те защитават клетките и предпазват от преждевременно остаряване. Обаче, когато черният шоколад се консумира прекалено, може също да се напълнее и той да увреди здравето поради натрупване на мазнини.

Ето какво разказва д-р Татяна Занин в това видео

Какаото, присъстващо в полусладкия шоколад, също допринася за борба против холестерола, за по-добро здраве на сърцето, за предотвратяване на тромбози и даже за повишаване на настроението. Все пак, за да реализирате тези предимства, в никакъв случай не бива да преяждате.

Основните предимства на черния шоколад са следните.

- Повишава настроението - тъй като облекчава усвояването на хормона серотонин.

- Придава енергия на централната нервна система. Причината е наличността на теобромин - вещество, по въздействието си сходно с кофеина.

- Представлява бариера за появата на рак - понеже в него са налице антиоксидантите флавоноиди, които предпазват клетките на организма.

Полезните свойства на черния шоколад

Как да изберем най-здравословния шоколад?

Най-добрият за здравето шоколад е онзи, който съдържа над 70% какао. Точно какаото е първият компонент, на който трябва да обърнем внимание. Захарта би трябвало да е в малко количество, за предпочитане под 10 г. Въобще, от гледна точка на здравето, е по-добре да бъде подсладен със стевия - това е естествен подсладител. Предпочитание трябва да даваме и на шоколадовите бонбони, произведени с органични съставки; какаото в тях не съдържа пестициди или токсини, които да намалят неговите хранителни качества и, съответно, да ограничат ползите.

Освен изобилието на антиоксиданти, полусладкият шоколад съдържа калории и мазнини. По тази причина, за да е полезен за здравето, той трябва да бъде консумиран за предпочитане след закуска или обед. Не го консумирайте по друго време на деня.

Ефекти за черния дроб

Консумацията на ограничени дози полусладък или черен шоколад допринася ползи за черния дроб. Консумацията обаче на други разновидности, бял или млечен шоколад, не оказва същия ефект. Ала прекомерното консумиране на черен или полусладък шоколад води до симптоми на чернодробни проблеми даже при здрави хора - като световъртеж, умора, главоболие, липса на апетит, гадене, горчив вкус в устата, повръщане.

Лекар: Това е най-вредният шоколад

Антиоксидантните вещества, налични в шоколада, улесняват притока на кръв във вените към черния дроб, благоприятстват неговата функция, включително при проблеми като портална хипертония или цироза.

В случай на прекомерно консумиране на шоколад, това, което можете да направите за черния дроб, е да спрете консумацията му, също на всякакви алкохоли и мазнини. Заместете ги с детоксикиращи чайове с горчив вкус за 1 - 2 дни или докато симптомите изчезнат.

Ползите от полусладкия шоколад за сърцето

Полусладкият шоколад е полезен за сърцето поради многото антиоксиданти, които облекчават кръвообръщението, улесняват адекватния кръвен поток в организма и така намаляват рисковете от сърдечни проблеми. Дори само 1 квадратче на ден, около 5 грама, след закуска или обяд е достатъчно, за да получите всички предимства на полусладкия шоколад. В допълнение, теоброминът в черния шоколад подсилва сърдечните мускули.

Внимание! Статията предлага само информация, но не и медицинска инструкция. Обръщайте се винаги към диетолог-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com