Разбраха защо зебрите имат райета

21636
Разбраха защо зебрите имат райета
Те са развили характерната си окраска, за да се спасят от кръвожадни мухи

Райетата на зебрите са се появили, за да отблъскват кръвожадни мухи, установиха унгарски и шведски учени, цитирани от Би Би Си.

Тесните райета правят зебрите "непривлекателни" за мухите. Причината е в начина, по който те отразяват светлината. Изследвайки окраската на коне, екип на университета в Лунд установи, че черният и кафявият цвят поляризира светлината хоризонтално, за разлика от белия. Това означава, че тя отскача от тъмната козина и вълните й стигат по хоризонтална равнина до очите на гладната муха - като змия, която пълзи по пода.

Време ли е да оставим някои видове да изчезнат?

Дали не трябва да оставим някои видове да изчезнат? Такава еретична позиция се оказва достойна за по-сериозно обмисляне, смята мнозинст...

Сузане Акесон и колегите й установиха, че тези плоски вълни светлина привличат много конските мухи. Белият цвят не поляризира светлината и тя се движи по всички равнини. Това е много по-непривлекателно за мухите. Затова и насекомите не тормозят толкова белите коне.

За да направят аналогия със зебрите, учените са експериментирали с различни шарки, като дори са ги намазали с лепило и са броили уловените мухи.

Резултатите им показват, че тесните райетата, които са най-близки до тези на зебрите, привличат най-малко насекомите, дори по-малко от чисто белия цвят. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com