Счупен ключ в бравата - какво да правим?

9019
Счупен ключ в бравата - какво да правим?
Снимка: iStock

Можете да разберете, че ключът се е счупил или предстои да се счупи не само по парчето, което е останало в ръката ви. Напълно е възможно предварително да констатираме евентуалното предстоящо счупване на ключа по следните признаци.

Ключът се завърта трудно и се чуват странни звуци (скърцане, щракане). Езикът на ключалката не е напълно прибран в жлеба.

Ако ключът в ключалката е заседнал, това все още не е сериозна повреда. Необходимо е бавно да го завъртите и да пробвате да го издърпате след всяка нова позиция при въртенето. Само не натискайте прекалено – защото така в ръката ви би останало само счупено парче.

Можете също така да помолите съседите за смазка, грес, даже обикновено олио. Смазката трябва да се нанесе директно вътре в ключалката (чрез инжектиране с масльонка или спринцовка). След това повтаряте завъртането на ключа. Ако той не се е заклещил и не е повредил заключващия механизъм, можете да го издърпате.

Ключари съветват: Ето как да си отключим вратата, ако сме останали без ключ

Как да извадим счупения ключ?

Сериозните проблеми започват, ако ключът се е счупил вече - и парче от него е останало в ключалката. Мнозина опитват да го извадят сами. За целта са нужни единствено подходящи инструменти. В тази ситуация пак могат да помогнат съседите – нали вашите инструменти, дори да ги притежавате, са останали зад заключената врата? Основните от тях са отвертка, пинсети, клещи; може да потрябват също длето и чук!

Съществуват два начина за вадене на счупен ключа. Първият е елегантен и акуратен: включва запазване на заключващия механизъм в неговата цялост. Вторият е брутално-грубиянски: отваряме входната врата без оглед на начин и средства, включително чрез пълно разбиване на ключалката заедно с парчето, заклещено в нея.

За да извадите парчето от ключа, останало в ключалката, трябва да я смажете обилно с някое от получените от съседите подръчни средства. После изчакайте около 20 минути смазката да се разнесе равномерно из целия механизъм. Сетне опитайте да извадите парчето от счупения ключ с клещи и/или пинсети. Ако успеете, трябва да проверите дали все още заключената врата може да се отключи по нормалния начин. Това става с резервен ключ (подходящо е да го съхранявате не в жилището, а при близки хора, на които имате доверие).

Как да избутаме ключ заседнал в бравата на вратата?

В повечето случаи парчето от счупения ключ стърчи донякъде от ключалката. Хванете го с клещи и леко го раздвижете, опитвайки се да го издърпате. Ако счупеното парче стърчи достатъчно от ключалката, дори можете да пробвате да го завъртите и така да отключите - въпреки, че обикновено вратата така не се отваря и не е желателно да сте особено настойчиви. Не ще – ами, не ще, здраве да е; тогава пробваме другояче! Но, все пак, сме длъжни да опитаме, защото винаги има изключения.

Ако други методи не помагат, можете да преминете към по-ефикасни – макар те да са болезнени за ключалката. За целта се нуждаете от чук и длето. Поставяте длетото върху ключалката и удряте с чука – евентуално няколко пъти. Резултатът ще е или напълно разбита и счупена ключалка, или така повредена, че вратата да се отвори ръчно (като използвате ръцете си вместо заключващия механизъм). Но ако не сте сигурни, че ще постигнете желания резултат, тогава не бива да правите това – защото този брутален метод изключва всякакви други.

Най-важно е следното правило: не бива да правите нещо, което не разбирате и/или не сте сигурни в успешния му резултат. Нужно е просто да звъннете на специалист. Често това струва много по-евтино, отколкото, ако майсторът започне работа след няколко ваши неуспешни (и вероятно доста разрушителни) опита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com