Сензационна готварска подправка: сол от човешки сълзи!

3932
Сензационна готварска подправка: сол от човешки сълзи!
Снимка: iStock

Всеки от нас неведнъж е преживявал моменти на тъга, когато му се иска да плаче. Оказва се, че всичко, което остава след изсъхването на сълзите, предизвикани от различни човешки емоции: някаква загуба, болезнена раздяла или пък радост и веселие, може да се употреби с изгода. Поне така са решили лондонски предприемачи, които решили да пуснат на пазара една свръхнеобичайна кулинарна подправка - сол, произведена от... човешки сълзи. Един вид: защо да плачем без полза, щом нашите чувства може да бъдат осребрени?

Според производителя, базираната в Лондон фирма Studio Weave в сътрудничество с Halen Môn, тяхната „деликатесна“ подправка се произвежда от сълзи, пролети по време на непоносими мъки и страдания, както и в мигове на радост и щастие. В комбинация с финия аромат на лавандула, суровината за такава сол са „съвсем пресни човешки сълзи“. След проливането им те се събират и леко се сваряват, за да се изпари водата и да останат само кристалите на солта.

Защо плачем, когато режем лук?

Човешкото око е удивителен орган, който ни позволява да виждаме света надалеч и отблизо с отлично качество, в ярки цветове и, така да с...

Може да се предположи, че самата работа по събирането на човешки сълзи едва ли ще донесе много радост на човек, който се занимава с нея. Все пак, ако някой реши да се възползва от „иновативната технология“, е добре да се ориентира в механизма на производството на новата подправка. Въобще, колкото и абсурдно да звучи, от чисто техническа гледна точка дали наистина е възможно да се използват човешки сълзи, за да се произведе сол?

Човек действително отделя малко количество сол чрез сълзите. За да ги събират с цел медицинско изследване, офталмолозите използват специална хартия за анализ - но събирането на сълзи за получаване на сол ще да е доста по-проблематично. Вероятно това ще изисква крайно тънка пипета. Производителите не уточняват как точно събират сълзите, но при това предлагат сол, „произведена“ от различни емоции: от сълзи при рязане на лук, през сълзи от кихане, до сълзи от радост, смях или тъга. Рекламните описания твърдят, че всеки от тези видове сол се съчетава най-добре с определени ястия. Например, според производителите, солта от мъка и скръб е много подходяща за агнешко и пържени картофи...

Сълзите представляват 99 процента вода, като само 1 процент тях са натриев хлорид - тоест сол, и други неорганични вещества. Погледнато от чисто медицинска гледна точка, слъзните жлези постоянно произвеждат сълзи, които овлажняват и почистват очите. Има два вида сълзи: емоционални, които освобождаваме, когато сме стресирани, разстроени или щастливи - и сълзи, предизвикани от физически или химически дразнения; например, когато режем лук.

Химическият състав на сълзите също не е постоянен. Интересното е, че емоционалните сълзи съдържат повече хормони, които се произвеждат по време на стрес. Това обяснява защо след плач често изпитваме чувство на облекчение. Просто химическите вещества, предизвикани от стреса, излизат от нашия организъм заедно със сълзите.

Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?

В тропическите гори на Западна Амазония може да се види невероятно зрелище – пеперуди, кацнали върху главите на костенурки, пият ...

И ето, че се намерили досетливи „иноватори“, които решили да спечелят пари от това. Вероятно никой от тях не се е досетил за такива човешки понятия като етика и морал. А дори да са се досетили, може би са решили, че те са нещо второстепенно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com