Сперматозоидите отказват да плуват наляво

5020
Сперматозоидите отказват да плуват наляво

Международен екип учени са изяснили, че сперматозоидите са принудени постоянно да "протягат шия" надясно, за да балансират въртенето на своите камшичета (опашки), става ясно от статия в сп. PNAS.

Физикът Василий Канцлер от университета на Уоруик и колегите му открили, че камшичетата на сперматозоидите винаги се въртят срещу часовниковата стрелка. Така мъжките клетки получават възможност да се придвижват по половите пътища на жената – срещу движението на течността.

Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

Швейцарски учени откриха закономерност, която позволява частично да се обясни разнообразието от форми на мъжки полови клетки при бозайн...

Поради движението на опашката срещу часовниковата стрелка сперматозоидите би трябвало да се движат само наляво, но според наблюденията на учените около половината от клетките "плуват" надясно.

Анализът на кинетиката на спермата показал, че мъжките полови клетки постоянно се огъват в средата, за да уравновесят силите, каращи ги да се свиват наляво.

Учените стигнали до тези изводи в хода на експеримент – те разгледали как сперматозоидите се държат в условията на перистална активност. Траекторията на движение на клетките придобила характерната форма на сърце, докато те се огъвали наляво и надясно.

През ноември 2015 година друг екип изследователи изясни, че сперматозоидите плуват по-бързо и държат курс към твърдата повърхност – при липсата на такава тяхната скорост се снижава.

Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на ми...

Това явление може да е следствие от приспособяването към затворена репродуктивна система (движението във фалопиевите тръби).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com