Учен обясни движението на сперматозоидите

14937
Учен обясни движението на сперматозоидите

Сперматозоидите на човека плуват бързо и по-добре държат курс към твърда повърхност – при липса на такава тяхната скорост се снижава.

Това явление може да е следствие от приспособяването към затворена репродуктивна система (движението във фалопиевите тръби). Статия на тази тема е публикувана в сп. Nature Communications.

Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на ми...

Мъжките полови клетки се движат с помощта на камшиче, въртейки се около своята ос. При рибите и други морски животни този начин на движение позволява на сперматозоида да се движи в течност, но в женските полови органи му се налага да си има работа с многобройни повърхности. Влиянието на такива обекти върху движението на сперматозоида преди почти не привличало вниманието на изследователите.

За да попълни недостига от знания в тази област, Дейвид Синтън от университета на Торонто записал на видео как човешките сперматозоиди плуват на повърхността на стъкло и в разтвор. Оказало се, че при движението на повърхността клетките се движат в специфичен пълзящ решим – по по-права траектория и с по-голяма скорост. Сперматозоиди на бик в такива условя, напротив – забавяли своето движение.

Фалопиевите тръби, в които протича оплождането при бозайниците, са затворена система с висок вискозитет. При кравите този орган е значително по-голям и там сперматозоидите по-рядко се сблъскват с повърхности.

Пълзящият режим според учения позволява на половите клетки на човека с максимална ефективност да се придвижват по тесните канали на половата система.

Френски учени създадоха сперматозоиди в лабораторни условия

Сътрудници на френската компания Kallistem съобщиха, че са успели да получат зрели мъжки полови клетки – сперматозоиди – в ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...