Става ли ти тежко след хранене? Избегни това неприятно чувство!

10189
Става ли ти тежко след хранене? Избегни това неприятно чувство!
Снимка: iStock

В ежедневната забързана рутина, когато сме ангажирани с работа и грижи, често не обръщаме толкова внимание на храненето, колкото би трябвало. Обяд от крак, вечеря пред телевизора или бърза закуска по пътя за срещата - подобни ежедневни хранителни навици често са придружени от неприятно подуване на корема, тежест, преяждане и в бъдеще могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Често възприемаме храната само като средство за презареждане с енергия, утоляване на глада и оцеляване. Не осъзнаваме, че не е важно само какво ядем, а как го правим. Може би затова различните храносмилателни подобрители са сред най-често купуваните лекарства. И те са необходими, когато поставим диетата на заден план и хапваме не с внимание и удоволствие, а набързо. Такова прибързано хранене е твърде голямо бреме за храносмилателната ни система. Хранейки се механично и необмислено, увеличаваме риска от сериозни заболявания в бъдеще.

Откажете се от тези храни, ако имате проблеми с кожата

Храната, която консумираме, дава пряко отражение върху състоянието на кожата ни. Неслучайно сериозните кожни проблеми не се повлияват е...

Съзнателното хранене трябва да е с фокус върху храната и самия процес на приемане на храната. Важно е да хапвате бавно, без да бързате, да дъвчете добре храната, да усещате нейния вкус и мирис. За целта трябва да оставите цялата работа настрана по време на хранене, да не гледате телевизия, да не четете, да не сърфирате в телефона. Фокусирайки се върху яденето, ние не само ще усетим истинския вкус и удоволствието от храната, но и ще подобрим функционирането на храносмилателната система и ще избегнем преяждането.

Храносмилателният процес започва още в устната ни кухина, където разграждаме храната, като по този начин улесняваме по-нататъшния й път. Най-важната работа се извършва в стомаха и червата – там се усвоява всичко, хранителните вещества – протеини, мазнини и въглехидрати – се разграждат и попадат в тялото ни. Храносмилателните ензими играят ключова роля в този процес, като ускоряват химичните реакции и разграждат хранителните вещества, за да може тялото да ги възприеме по-лесно.

С възрастта панкреасът, стомахът и червата отделят все по-малко от храносмилателните ензими. Екскрецията им обаче може да бъде нарушена и от лош начин на живот и хранителни навици: бързо хранене, недъвчене на храна, честа консумация на полуфабрикати или хранене в кафенета за бързо хранене. Стомашно-чревните нарушения най-често се причиняват от липса на храносмилателни ензими.

Полезните хранителни вещества, получени с храната, се усвояват от тялото през чревната стена. Чрез тях снабдяваме различни органи с витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати. Много е важно храната да е добре разградена, за да може тялото да усвои всичко необходимо за хармоничното му функциониране през стените на червата. Това е задачата на храносмилателните ензими. Липсата на ензими пречи на тялото да усвоява хранителните вещества – те се елиминират заедно с несмляната храна.

Диетолог съветва как да ядем въглехидрати без вреда за фигурата

Можем да хапваме хляб и макарони и при това да слабеем. Американският диетолог Джесика Бол дава съвети как да консумираме въглехидрати,...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com