Стигмата на бедността: 4 неочевидни навика, които ви пречат да забогатеете

2847
Стигмата на бедността: 4 неочевидни навика, които ви пречат да забогатеете
Снимка: Andrew Khoroshavin / Pixabay

Финансовото благополучие се гради не само върху способността за увеличаване на капитала, но и върху способността да разбирате вашите нужди и да знаете как да броите пари. Има много примери, когато късметлии, спечелили баснословни суми от лотарията, остават без стотинка след известно време, без дори да помнят къде е отишло цялото състояние. И това е по-скоро широко разпространена тенденция, отколкото изолиран инцидент. 

В този случай всичко зависи от финансовата грамотност на човек, отношението му към парите и как е структурирана системата за печелене и отчитане на средствата. В същото време може да не придаваме значение на съществуващите ни финансови навици, но те са тези, които влияят върху липсата на желаното благополучие. Нека разгледаме нашия материал, за да разберем какви са тези навици.

11 популярни поверия, които ще ви отърват от бедността

Да живееш над възможностите си 

Навикът да живеете над заплатата си е един от признаците за неспособността ви да планирате разходите си и да разберете нуждите си. Естествено, няма да има достатъчно пари, ако вашите желания и разходи надхвърлят размера на приходите. Важно е да определите кои разходи са най-важни и каква част от приходите ви отиват за покриването им. Ако има ясно предимство, е необходимо да се преразгледат съществуващите разходи надолу (например за сметка на стоки или услуги от второстепенно значение). 

Неконтролируемо харчене

Когато вземете неща, без да гледате етикетите с цените, хвърляте всичко в кошницата безразборно и внезапно ви свършат парите в средата на месеца, това означава, че сте склонни към неконтролирано харчене. Парите обичат да броят и това не са празни думи. Когато планирате бюджет, винаги знаете колко можете да похарчите, въз основа на нивото на вашите приходи и разходи - непланирани разходи и преразход не могат да се случат в този случай, напротив, ще можете да ги отложите.

Навиците, които ни обричат на бедност

Необмислени покупки

Те се наричат ​​още импулсивни. Те не бяха в плановете ви, но изведнъж толкова силно и спешно искахте друга джаджа, нова рокля или бижу, че сумата, планирана за месеца, значително намаля. Такова харчене винаги води до преразход и в резултат на това сериозни спестявания или заеми.

Заеми

Някои от нас постепенно се пристрастяват към лесните пари, които все още трябва да връщаме в бъдеще, макар и с лихва. Навикът редовно да теглите заеми и да заемате пари означава, че не управлявате правилно бюджета си. Или преразгледайте желанията си, или се научете да живеете с това, което имате. Ако говорим за големи покупки, да, заемът може да бъде оправдан (ако, разбира се, сте изчислили всичко и няма да удари джоба ви). Но ако животът на кредит е начин на живот, определено няма да можете да забогатеете в този случай.

Необходимо е да научите финансова грамотност от ранна възраст и да научите на нея децата си, за да живеете според възможностите си и да планирате бюджет в съответствие с нуждите и възможностите си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...