Световни звезди, които обърнаха гръб на Путин

7931
Световни звезди, които обърнаха гръб на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Началото на войната в Украйна накара да се изкажат против действията на Владимир Путин дори такива знаменитости, които по-рано подкрепяха неговата политика или се отнасяха неутрално към него. Сред останалите звезди войната осъдиха дори тези, които наскоро получиха руски паспорт.

Жерар Депардийо

Getty Images/Guliver

Депардийо получава руски паспорт от Владимир Путин през януари 2013 година и по-рано възхвалява Русия като „велика демокрация“, а Путин сравнява с покойния папа Йоан-Павел II. Сега Депардийо нарича инвазията на Русия в Украйна „безумни, неприемливи ексцесии“ на Путин. Той обещава да дари средствата от продажба на билети от три концерта в Париж в подкрепа на пострадалите от войната украинци.

Мики Рурк

David Shankbone / CC BY 3.0

През 2014 година Мики Рурк се среща с Путин при пътуване в Русия. Позира с тениска с лика на руския президент в голям търговски комплекс. Известният със слабостта си към руски красавици Рурк дори си търси апартамент в Москва. Сега Мики Рурк назовава войната в Украйна „кошмарен сценарий“: „Когато се моля преди лягане, казвам: Господи, нека той [Путин] намери в душата си нещо, за да каже: „Добре, стига толкова“.

Стивън Сегал

Getty Images

Стивън Сегал получава руско гражданство лично от Путин и длъжността специален представител на МВнР на Русия по въпросите за руско-американските хуманитарни връзки през 2016 г. Той посещава Крим заедно с членове на байкърския клуб „Нощни вълци“. След избухването на войната в Украйна той призовава за мир: „Моля се и двете страни да стигнат до положително, мирно решение, в което можем да живеем и да просперираме заедно в света.“

Оливър Стоун

Getty Images/Guliver

Стоун продуцира документалните филми „Интервюта с Путин“ и“ Украйна в пламъци“, прави интервюта с Путин и го нарича „истински син на Русия“. Дори обвинява властите на САЩ в липсата на доказателства за подготовката на руските войски за война.

След избухването на войната той критикува Путин: „Въпреки че на съвестта на Съединените щати има много агресивни войни, те не оправдават агресията на Путин в Украйна. Не можете да поправите злото със зло. Русия сгреши, като започна инвазия."

Анна Нетребко

Manfred Werner / CC BY-SA 3.0

Родената в Краснодар руска и австрийска оперна певица Анна Нетребко е лауреат на Държавна награда на Руската федерация (2004) и камерзенгерин на Виенската държавна опера (2017). През 2014 г. тя превежда средства за Донецката опера на Олег Царев, говорител на парламента на самопровъзгласилата се Новоросия. По време на церемонията Нетребко позира със знамето на Новоросия, но след това казва, че са я хванали неподготвена. През март 2022 г. оперната певица осъжда войната с Украйна, като подчертава, че не е партиен член, не е съюзник на руското ръководство и се е срещала с Владимир Путин няколко пъти през живота си по официални поводи.

Чулпан Хаматова

Kremlin.ru / CC BY 4.0

Руската актриса и общественик Чулпан Хаматова през 2012 г. участва в предизборната кампания на кандидата за президент на Русия Владимир Путин като герой на един от агитационните видеоклипове „Защо гласувам за Путин?“. Тя обаче не е включена в списъка на доверените му лица. През 2019 Хаматова обвинява Путин в отприщване на война в Югоизточна Украйна: „Ако през 2012 г. ми бяха казали, че той [Путин] ще направи тази война, нямаше да отида да гласувам. През 2012 г. нямаше да записвам видео, ако ми бяха казали, че ще има война в Донбас и ще загинат хора. Деца, цивилни…” През 2021 г. Хаматова се мести в Латвия, а редица обществени личности ѝ пожелават вместо това да се премести в Северна Корея. През 2022 г. тя се противопоставя на войната в Украйна и казва, че се страхува да се върне в Русия, за да не „отиде в затвора“.

Наталия Орейро

DonSimon / CC0

Уругвайска певица и актриса Наталия Орейро живее в Аржентина от 1993 година, а в България е известна с ролите си в сериалите „Дивият Ангел“ „Ти си моят живот“ и „Аманда О“. През 2020 година актрисата, наречена за „най-руската чужденка“ от тв водещ, подава заявление за руско гражданство и го получава през 2021. Тогава Орейро благодари за оказаната чест, но след избухването на войната в Украйна актрисата публикува пост с антивоенни призиви на испански и руски.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Руският журналист Александър Невзоров се изказа за лудостта на Путин (ВИДЕО)

ОЩЕ: Дмитрий Песков: Западът не разбира Кремъл и Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com