Руският журналист Александър Невзоров се изказа за лудостта на Путин (ВИДЕО)

22414
Руският журналист Александър Невзоров се изказа за лудостта на Путин (ВИДЕО)
Снимка: Александр Невзоров / YouTube / CC BY 3.0

Руският телевизионен водещ и публицист Александър Невзоров* в интервю с Дмитрий Гордън, основател на украинското онлайн издание „Гордон“, казва, че формата на фашизъм на Путин е уникална. На 26 март Роскомнадзор блокира достъпа до сайтовете на журналиста за разпространение на „явно лъжлива информация за действията на руските въоръжени сили в Мариупол“.

„Фашизмът на Путин е рядка, уникална форма на фашизъм. Това е откраднат фашизъм. В процеса на фашизация той беше откраднат… Това е фашизъм, който сам ограбва себе си. Ясно е, че има идеали на [руския президент] Владимир Владимирович [Путин]“, казва Невзоров пред „Гордън“.

Според него, когато режимът на Путин разбере, че няма „нищо за ловене“ в Украйна, той ще прогони „бедната интелигенция, очевидно, в лагерите“.

Той отбелязва също, че от дълги години говори за престъпната идеология на Путин.

„Казвах, че това е една престъпна идеология, престъпна ирационална идеология, която всъщност се явява фашизъм... Защото няма значение какъв е кръстът върху фашизма: осемконечна православна или четириконечна свастика, или е древноегипетски анкх. Каква е разликата? Всички така или иначе говорим за чудовищна идеология и знаем, че тази идеология, с която Русия живее в продължение на много векове, постоянно я е провокирала само да завладява, само на убийства, само на погроми, само на окупация на всичките ѝ съседи. Не виждаме нищо друго", казва журналистът.

Неврозов се изказва и за лудостта на Путин:

„В даден момент настъпи отравяне в слабия мозък на Владимир Владимирович (Путин) с тези патологични, луди, ирационални идеи, които го принудиха да си съчини нацисти в Украйна. Поне да беше измислил нещо по-правдоподобно - например че вие сте наполовина марсианци и отдавна сте завладени от планетата Марс. Или че всички там сте наркомани и затова трябва да ви бомбардират... Ние имаме представа, че да, Владимир Владимирович е обладан от токсични, луди, шизофренични идеи. Дали е луд? Голям въпрос. Дали е носител на налудничеви идеи? Да, безспорно.

Невзоров изразява и своето виждане за ситуацията в Украйна.

"От самото начало, много отдавна казах, че тази война ще приключи с победата на Украйна. Ще завърши с унищожаването на диктаторския режим на Путин. Защото диктаторите могат всичко", подчертава Невзоров.

--------

*Според руската „Уикипедия“ Невзоров е бил депутат от Руската дума (1993—2007), а през 2012 година бил включен в списъка на доверените лица на Путин. След негови антиправославни изказвания ръководител на предизборния щаб на Путин заявил, че Невзоров трябва да бъде лишен от статута на довереник. Журналистът обаче остава такъв и дори води кампания за Путин, наричайки го „единственият, който може да предпази империята да не се разпада всяка секунда от катастрофа“. В интервю по телевизионния канал „Дожд“ Невзоров отбелязал, че лесно съчетавал критичното си отношение към Руската православна църква с подкрепата за Путин. През 2018 г. в интервю с Юрий Дудю той заявил, че подкрепя Путин на изборите в знак на благодарност за факта, че през 90-те години разубедил шефа му, кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, да поръча убийството на Невзоров.

На 11 август 2021 година при раздаване на автографи в хотел „Хелвеция“ в Санкт Петербург след поредното излъчване на авторската му радиопрограма „Невзорски среди“ публицистът бил нападнат, но нападателят бил отблъснат от охранителите.

На 22 март 2022 г. Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу Невзоров за „публично разпространение на съзнателно невярна информация за действията на въоръжените сили на Руската федерация“. Според разследването в социалната мрежа Instagram, както и в YouTube канала на Невзоров била публикувава „съзнателно невярна информация за умишлен обстрел на родилна болница и на къщи от въоръжените сили на Руската федерация в град Мариупол“, както и „неточни снимки на цивилни, засегнати от обстрела“. Следствието също така „предприема мерки за установяване местонахождението на Невзоров с цел провеждане на следствени и процесуални действия с него“.

На 23 март съпругата на Невзоров заявила, че в момента те се намират в Израел „само защото представлението на съпруга ми е отлагано 3 пъти в продължение на две години“, добавяйки, че „лесно е да се провери: билетите за събитието са продадени преди две години“ и „все още не планираме да емигрираме никъде от Русия“. На 26 март Роскомнадзор, по искане на Генералната прокуратура, блокира достъпа до уебсайта на Александър Невзоров.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ТОП 3 на неадекватните изявления на съратници на Путин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари