Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

16 април 2024, 20:33 часа

Ароматерапевтичният масаж на главата е полезен както за суха, така и за мазна коса. В първия случай ще даде сила и блясък на безжизнените къдрици, а във втория ще помогне за регулиране на производството на себум. В допълнение към всичко това, масажът и разресването с масло от розмарин е отлична профилактика на сивата коса.

Ползите от розмарина за косата

·         Укрепва безжизнените, чупливи къдрици.

·         Стимулира кръвообращението, което осигурява на фоликулите по-добро хранително насищане. В резултат на това косата расте много по-бързо.

·         Помага за предотвратяване на косопад.

·         Той е добра превенция срещу появата на сива коса.

·         Третира кожата на главата. Розмаринът, както бе споменато по-горе, има добри противовъзпалителни свойства, което го прави ефективен в борбата срещу пърхот, себорея и други заболявания.

·         Подобрява качеството на нишките, възстановява структурата и има общ лечебен ефект.

·         Оставя къдриците меки и блестящи.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Настойки и отвари с розмарин за здрав растеж на косата

За запарката ще ви трябват три стръка пресен розмарин или четири супени лъжици сух. Залейте ги с литър гореща вода, изчакайте три часа и може да я използвате. Тази отвара ще бъде добър заместител на балсама.

За максимален ефект можете да добавите двадесет милилитра ябълков оцет и пет-шест капки етерично масло.

Отвара от розмарин

За отварата ще са ви необходими същия брой растения, както и за запарката. Залейте листата с литър вода и оставете сместа да къкри на водна баня около петнадесет минути. Прецедете бульона и използвайте като изплакване. Готовата смес може да се добави и към маски за коса с кефир, яйца и хляб.

За да получите допълнителни полезни ефекти, можете да варите розмарин с други билки:

·         градинският чай подобрява козметичния ефект;

·         дафиновият лист може да се добави към отвара или инфузия, ако къдриците падат интензивно или имат силно разделени краища;

·         лист от коприва ще помогне за възстановяване на структурата на косата;

·         дъбовата кора има антисептичен ефект, добре е да използвате отвара за лечение на себорея или други заболявания на скалпа;

·         Лайката и белият равнец ще увеличат многократно стимулиращия ефект на розмарина.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Лосиони против пърхот

Лосиони от розмарин с шафран или лимон ще помогнат за премахване на пърхота. Сварете кората във вода с две супени лъжици билки за десет минути, след което прецедете бульона. Напоете марлени бинтове в него и нанесете върху скалпа, където расте косата.

Противопоказания за употребата на розмарин

Основното противопоказание за употребата на масло или отвари от розмарин е алергия към тях. Затова не забравяйте да тествате всеки продукт върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че реакцията е нормална.

Бременните и кърмещите жени също трябва да избягват розмарина. Прекомерното количество масло от розмарин може да навреди на плода и новороденото.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес