Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

13529
Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки
Снимка: iStock

Въпреки че всеки се грижи за косата си през целия си живот, това не означава, че всички навици са добри. Възстановяването на увредената коса е възможно, ако знаете какви грешки допускате при третирането ѝ. Косата може да се увреди, когато я миете, сушите, усуквате, но и когато се опитвате да я разплетете. Причините са различни и ние ви представяме 5-те най-важни от тях, както и как може да се възстанови увредената коса.

Разресвате я неправилно

Мнозина често увреждат косата си, като я разресват и разплитат неправилно. В човешката природа е заложено да започваме разресването от върха на главата към краищата на косата. Ако обаче чуете някакъв странен звук или усетите болка, докато се разресвате по този начин, това означава, че късате косата си. Препоръчително е да се противопоставите на инстинктите си. Започнете бавно, разресвайте косата си от краищата и бавно си проправяйте път към корените. Ще откриете, че заплетените възли се разплитат по-лесно. По този начин косата няма да се накъса.

Учени разкриха как сивата коса издава дали сме здрави

Накъсвате косата си с груби движения

Най-вече сами сме си виновни, когато дърпаме косата си прекалено силно, когато искаме да си направим гладък кок или конска опашка. Когато обаче я дърпаме прекалено силно, косата страда и се натоварва, както и скалпът. За да избегнете това, се препоръчва да разресвате суха или частично мокра коса, никога мокра. Използвайте мека четка, която не създава прекалено голямо напрежение върху скалпа и в същото време заглажда косата.

Начинът, по който връзвате косата си, влияе върху напрежението в скалпа и космените стволове. Ластиците за коса може да са най-добрият начин за събирането им, но се препоръчва да не ги използвате. Тънките гумени ластици са по-вредни, защото разкъсват косъма. Професионален съвет е, че във всяка ситуация можете да използвате гумена лента, която прилича на кабел и също се усуква. Тя помага много при напрежение.

Не ексфолирате достатъчно скалпа си

Грижата за скалпа най-накрая получи вниманието, което заслужава. Трябва да знаете какъв е скалпът ви, както знаете какво е лицето ви. Кожата на лицето се хидратира, ексфолира и грижата за скалпа не трябва да бъде по-различна. Ексфолирането се препоръчва веднъж или два пъти седмично. По този начин ще премахнете пърхота и натрупаните продукти и ще има по-добро кръвообращение, което спомага за по-здравословен растеж на косата.

Съществуват няколко начина за ексфолиране на скалпа, което е важно за възстановяването на увредената коса. Много е важно да използвате само възглавничките на пръстите си, а не ноктите си, тъй като това ще раздразни кожата. Съществуват и продукти като почистващи продукти за скалп и ексфолиращи четки, които можете да използвате.

Как да направите косата гладка: 5 съвета, които работят

Третирате косата си с уреди при висока температура

Като по-млади, всички сме използвали преси за изправяне на коса по неправилен начин. Знайте, че тази практика е много вредна за косата. Много професионални инструменти имат настройки за температура, която надхвърля 200, дори до 230 градуса. Това е необходимо, ако искате някаква специфична химическа обработка, но знайте, че не е необходимо за ежедневна употреба, въпреки че услугата е на високо ниво.

Настройте горещите уреди да загряват винаги под 200 градуса, за да сте сигурни, че топлината няма да увреди косата. Започнете с температура от 160 до 180 градуса, за да видите дали можете да постигнете желаната прическа при тази температура. Ако е необходимо, я увеличете, но без да прекалявате и да бързате. Не забравяйте, че не трябва да превишавате 200 градуса и сте в безопасност. Когато косата е увредена от топлина, тя много трудно се възстановява.

Използване на неправилни продукти за увредена коса

Грешките са често срещани при избора на подходящи продукти за коса. Въпреки че продуктите с високо съдържание на протеини са най-подходящи за използване, важно е да се използват овлажняващи продукти за възстановяване на увредената коса. Обърнете се към фризьора си, тъй като той може да ви насочи правилно при намирането на необходимите продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно