Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те ви лишават от тънка талия: Какви цветове чинии предизвикват апетит

21 юни 2024, 18:44 часа

В зависимост от цвета на любимия ви комплект, можете или да увеличите апетита си, или да го намалите и да отслабнете. Ето как ястията влияят на нашия мозък и какви трикове трябва да използвате.

Една обикновена кръгла чиния, но с определен цвят, може да увеличи или намали желанието за вкусна храна.

Как работи?

Всички цветове имат емоционален ефект, който може да задейства физиологични процеси в тялото. Една и съща храна върху чинии с различни цветове ще стимулира апетита или, напротив, ще го потисне. Тази техника се използва активно в диетологията и ресторантьорството. Също така, цветният фактор играе важна роля, ако е необходимо да се нормализира храненето или когато човек не яде достатъчно.

Кухненски съдове, които са вредни за здравето

Бели съдове

Най-неутралните са белите нюанси на съдовете. Всичко изглежда привлекателно и се възприема малко по-ярко, така че храната изглежда прясно приготвена от ножа.

Най-апетитно изглеждат ястията, приготвени от няколко цветни храни като спанак, домати, моркови и царевица. Можете дори да сравните бяла чиния с платно, върху което готвачът рисува своята картина.

Нюанси на зеленото

Този цвят има топли нюанси, които повишават апетита - светло зелено, шам фъстък, билкови. Всички зеленчуци се свързват със здраве, енергия, свежест, поради което имат положителен ефект върху функционирането на тялото като цяло и по-специално на храносмилането.

Ястията от правилна, диетична, здравословна диета изглеждат особено вкусни. Дори обикновена зеленчукова салата с магданоз ще изглежда по-богата заради зелената чиния.

Този трик, допълва експертът, е полезен за тези, които са поели по пътя на балансираното хранене. Много ястия, сервирани върху зелени чинии, ще изглеждат по-вкусни и по-здравословни.

Ако искате съдовете и приборите да са идеално дезинфекцирани, направете това

Жълти чинии

Цветът сам по себе си повдига настроението и активира производството на серотонин. Желанието да хапнете нещо вкусно със сигурност ще се появи. Жълтата чиния ще се превърне в помощник на младите майки, които трудно карат детето си да яде нещо.

Препоръката ще бъде полезна и за тези, които страдат от загуба на апетит и се опитват да подобрят диетата си. Чиниите в жълти нюанси дават ефект на бързо насищане. На тях храната изглежда по-сочна и по-топла.

Оранжев цвят

Портокалът придава на храната привлекателен външен вид, което ви кара да изядете още едно парче. Цветът изглежда интересно във фруктиери и на щандове със закуски. Някои кафенета продават десерти на витрината върху оранжеви чинии.

Червени чинии

Цветът на смелостта, активността, любовта. Червените съдове веднага показват кое ястие е най-важно на трапезата.. Този нюанс може дори да действа малко агресивно и човек няма да забележи как преяжда. Ето защо е необходимо да се контролира размера на порциите.

Храната без ясно изразени нюанси изглежда добре на червени и дори оранжеви ястия - паста, ориз, птиче филе, бели сосове. В същото време червена или бордо чиния ще придаде допълнителна визуална пикантност на всички месни и пикантни шедьоври.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес