Ако искате съдовете и приборите да са идеално дезинфекцирани, направете това

24070
Ако искате съдовете и приборите да са идеално дезинфекцирани, направете това
Снимка: iStock/Guliver

Дезинфекцирането на приборите и съдовете с гореща вода и лимон е прост, но ефективен метод, който се използва от поколения, за да се гарантира чистотата и безопасността на кухненските инструменти. Този естествен и безхимичен подход съчетава силата на топлината и киселинността за премахване на вредните бактерии, вируси и други замърсители, които могат да се задържат по повърхностите.

Варенето на вода е изпитан метод за стерилизиране на прибори. Интензивната топлина, генерирана по време на кипенето, има способността да убива широк спектър от микроорганизми, включително бактерии и вируси, което го прави отличен избор за дезинфекция. Този процес е особено полезен за непорьозни прибори, като например метални, стъклени и керамични изделия, тъй като спомага за разграждането и отстраняването на всички органични вещества, които може да са налице.

Как да почистите приборите за хранене у дома?

Добавянето на лимон към врящата вода внася още един слой дезинфекцираща сила. Лимоните са добре познати със своите естествени антибактериални и антивирусни свойства. Съдържащата се в лимоните лимонена киселина не само придава приятен цитрусов аромат на процеса, но и служи като мощно почистващо средство. Лимонената киселина ефективно разгражда мазнините и мръсотията, като улеснява отстраняването на упоритите остатъци от съдовете. Освен това киселинният характер на лимоновия сок създава негостоприемна среда за много видове бактерии, което допълнително подобрява процеса на дезинфекция.

За да дезинфекцирате приборите с помощта на вряла вода и лимон, започнете да кипвате в тенджера с вода. Докато водата се загрява, нарежете един лимон на резени или половинки. След като водата заври, изстискайте лимоновия сок във врящата вода и добавете резените лимон. Комбинацията от топлина и цитрусова киселинност ще подейства заедно, за да дезинфекцира съдовете, потопени във врящата вода.

Внимателно поставете приборите във врящата вода, като се уверите, че всички повърхности влизат в контакт с горещата течност. Оставете приборите да се варят поне 10-15 минути, за да се гарантира цялостна дезинфекция. След като кипнат, извадете приборите от водата с помощта на щипци или решетъчна лъжица и ги оставете да изсъхнат на въздух.

Ето как да почистим вилици и лъжици, така че да искрят от блясък

Този метод е не само ефективен за дезинфекция на приборите, но и представлява естествена и екологична алтернатива на химическите дезинфектанти. Той е особено полезен за предмети, които може да не са подходящи за груба химическа обработка, или за хора, които предпочитат по-устойчив подход към почистването и дезинфекцията на кухненските си инструменти.

Дезинфекцията на кухненски прибори с вряла вода и лимон е прост, но мощен метод, който използва естествените свойства на топлината и лимонената киселина. Тази вековна техника гарантира, че кухненските ви прибори са не само чисти, но и свободни от вредни микроорганизми, което спомага за по-безопасна и здравословна среда за готвене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com