ТЕЗИ 3 храни – те може да са смъртоносни за кучета и котки

10442
ТЕЗИ 3 храни – те може да са смъртоносни за кучета и котки
Снимка: iStock/Guliver

Кучетата и котките са от най-глезените членове на семейството. Техните стопани правят всичко възможно да са добре, нахранени с хубава храна и заобиколени от различни играчки. 
Най-добре е да храните кучето/котето ви със специална храна, но когато се храните и те ви погледнат с милите си очички, сме сигурни, че споделяте и вашата храна с тях. Да, в повечето ситуации това няма да им навреди, но има продукти, които могат да бъдат изключително опасни за здравето им. Нека видим кои са:

Сол

Прекомерената консумация на сол е вредна както за нас, така и за животните. А излишъкът от солена храна или вода в тялото на домашния ви любимец може да доведе до натравяне със сол. Ако премине леко, симптом е само диария, но стане ли по-сериозно, животинчето ви може да получи гърч или мозъчен оток, които са опасни за здравето му и могат да доведат до смърт.

Шоколад

Знаем, че на домашните ни любимци не бива да се дава сладко. Според Американската ветеринарна асоциация, шоколадовите крампи са първопричинителите на отравянията при домашните любимци. Котките може и да не посягат толкова към сладки неща, но пък кучетата са доста лакоми и се опитват да се доберат до всичко, което оставите. Затова внимавайте да не са на леснодостъпни за тях. 
Колкото по-голямо количество какао има в един продукт, толкова по-голяма е и опастността от натравяне. Това е поради съдържанието на метилксантините в него. Те се съдържат и в кафето, чая и някои от газираните напитки на пазара. 

Лук и чесън

Лукът и чесънът са опасни за кучетата, но не до такава степен, до  каквато са за котките. За тях тези продукти са направо смъртоносни. При консумацията на меса, месни продукти и котлети често котките получават натравяне дори заради малкото количество от тези два продукта в тях. Отравянето може да се случи моментално, но и след натрупване от тях в организма. Лукът и чесънът при котките са причинители на хемолитична анемия – симптомите са отпадналост, слабост, тахикардия и бързо задъхване.
Грижете се добре за домашните си любимци, не прекалявайте с домашната храна, която им давате и подбирайте много внимателно кои продукти споделяте с тях. По-добре залагайте на специалната храна за домашни любимци, тя е и много по-полезна за тях. Но задължително избягвайте солта, захарта, лука и чесъна. Така ще спестите на вас и на домашното ви мъниче редица грижи, а дори може да се стигне и до по-сериозни усложнения, както вече споменахме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com