Тези промени в начина на живот рязко ще забавят стареенето

1533
Тези промени в начина на живот рязко ще забавят стареенето
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Има няколко начина за забавяне, спиране или дори обръщане на човешкото биологично стареене. И всички тези методи са научно доказани.

Поддържайте здрави мускули. Упражнението с тежести помага за поддържане на костната плътност и мускулната маса. В допълнение, мускулите дори регулират нивата на кръвната захар след хранене, което често се влошава с възрастта. На всеки 10 години след 30-годишна възраст губим 5% мускули и 10% сила. Силовите тренировки ще забавят или дори ще обърнат този спад.

Игнорирайте модните диети. Повечето от нас биха имали полза, ако ядат по-малко месо и повече зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни. Въпреки че има сериозни доказателства, че поддържането на здравословно тегло е важно за дълголетието, много по-малко е ясно дали практики като гладуване или дългосрочно ограничаване на калориите ще бъдат от полза.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

Мийте си зъбите. Изследванията показват, че хората с по-малко кариеси и заболявания на венците имат по-малко инфаркти от тези с по-лошо орално здраве. Учените смятат, че въпросът тук е развитието на хронично възпаление.

Наспете се. Но не спете твърде много. Според изследвания, оптималната продължителност на съня е 7-8 часа на ден. Въпреки това, редовното спане повече от 9 часа на нощ е свързано с по-висок риск от смърт, отколкото спането от 4 часа.

Носете слънчеви очила по-често. Ултравиолетовото увреждане на протеините в лещите на очите може да доведе до катаракта. Ултравиолетовата светлина може също да увреди светлочувствителните клетки в задната част на окото, ускорявайки развитието на свързана с възрастта макулна дегенерация. Както катарактата, така и дегенерацията на макулата увеличават риска от деменция.

Спрете тези вредни навици - състаряват ви всеки ден

Винаги нанасяйте слънцезащитен крем върху кожата си. Най-ефективният крем против стареене е слънцезащитният. Ултравиолетовата (UV) светлина, излъчвана от Слънцето, не само причинява рак на кожата, но и ускорява стареенето на кожата. Търсете кремове с SPF 15 или по-висок, както и 4-5 звезди за UVA защита. Нанасяйте този крем всяка сутрин, тъй като слънчевите лъчи могат да увредят кожата дори в облачни дни или през прозорец. Също така, има смисъл да се приема витамин D, който се произвежда в тялото, когато ултравиолетовата светлина достигне кожата.

Не си пилейте парите за различни добавки. Вместо това е по-добре да ядете повече зеленчуци, ядки и бобови растения, да спортувате много и да имате редовен график за сън. Изследванията показват, че много обичайни добавки нямат ефект върху продължителността на живота и понякога дори са вредни.

Мийте ръцете си. Измийте ръцете си за 20 секунди и не забравяйте да разтриете между пръстите си и под ноктите. Известно е, че някои инфекциозни заболявания имат пряка връзка с незаразните заболявания в по-късна възраст. От човешкия папиломен вирус (HPV), който е водещата причина за рак на шийката на матката, до цитомегаловируса, който изглежда ускорява стареенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...