Типовете кожа - как да ги разпознаем?

1728
Типовете кожа - как да ги разпознаем?
Снимка: iStock

Много хора изпадат в дилема дали да инвестират в бяла или декоративна козметика. Специалистите съветват да вложите и в двете, но ако трябва да изберете, то със сигурност бялата си заслужава повече. При избора на козметика марката не е толкова важна, колкото да можете да прецените правилно кой тип сте и дали това, което искате е подходящо за кожата ви. В следващите редове сме ви подготвили кратък наръчник, който да ви упъти.

Суха кожа

Ако след като сте измили лицето си или след душ кожата е опъната, то вие принадлежите на този тип. Нанесете крем и веднага ще усетите облекчение. До около 30 тази кожа е добре изглеждаща, но след това започва да се лющи и да губи еластичност, както и да се появяват бръчки. В състава на бялата козметика за суха кожа трябва да има колаген, хиалуронова киселина и еластин.

Продуктите, които са задължителни за млада и сияйна кожа

Мазна кожа

Този вид кожа е склонен към поява на акне, възпаление и черни точки. Пюсът е, че до около 40 може да нямате бръчки, но пък всички останали проблеми са си на лице. Кремовете за мазна кожа е добре да съдържат лайка, невен или бял равнец.

Трябва обаче да знаете, че сезоните също оказват влияние на кожата. През зимата тя е по-суха, което е знак да смените крема си.

Комбинирана кожа

При нея челото и долната част на лицето е по-мазна, а зоната около очите е по-суха. Това означава, че трябва да използвате бяла козметика, която има противовъзпалителни свойства – съдържа лайка, градински чай, живовляк. По-сложният вариант е да използвате различни продукти за отделните сектори на лицето си. Ако имате комбинирана кожа, то използвайте само натурални продукти.

Как да почистваме лицето си според типа кожа?

Нормална кожа

Ако имате равен тен след измиване и нямате опъване, то сте щастливци. Имате нормален тип кожа, което е изключително рядко. Нужно е само да я хидратирате, за да бъде здрава и свежа.

При избора на крем за останалите типове, то трябва да съобразите pH-то. Когато е неутрално, то ще изглади проблемите. Те трябва да съдържат масло от чаено дърво, лавандула, илика, витамини.

Крем за зряла кожа

Най-важното за зрялата кожа е овлажняването, защото остаряването на практика е изсъхване. Хиалуроновата киселина и зехтинът подпомагат поддържането на воден баланс. Витамин А доказано изглажда бръчките и помага за поддържането на здрав и свеж вид на кожата.

Не забравяйте, че кожата е огледало на целия организъм. Тя силно се влияе от храната, която консумираме. Избягвайте да консумирате вредна храна или бързо приготвена. Старайте се да включите в менюто си повече плодове и зеленчуци. Отделяйте време за качествена почивка сред природата и най-вече мислете позитивно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...