X
 
 

Ново откритие - коя е най-старата гора в света?

2743 0
Ново откритие - коя е най-старата гора в света?
Снимка: iStock/Guliver
Учени вярват, че са открили най-старата гора на света, пише АФП.

Доскоро това определение се даваше на района Гилбоа в региона Катскилс в северните части на щата Ню Йорк, като гората там се датира на 385 милиона години. Новото място, за което учените смятат, че може да е още по-старо, е недалеч от Гилбоа, на около 40 километра в източна посока, близо до градчето Кайро, Ню Йорк, уточнява БГНЕС.

Деца, ученици и възрастни "засадиха доброто" в "Гората на живота" в Асеновград (СНИМКИ)

Близо 300 ентусиасти се включиха в създаването на "Гората на живота" в Асеновград. В пространството зад Спортна зала "Асеновец" в града...

След 10 години проучвания на проби, екип от 11 биолози заключиха, че в бивша каменоломна е имало гора, с около 10 милиона години по-стара от Гилбоа и с по-разнообразни дървесни видове.

На новото място учените открили следи от типичното за далечните епохи дърво Eospermatopteris, което е наподобявало днешните палми, с дебела основа и корона от клони, но без листа. Били открити, обаче, останки и от дървото Archaeopteris, което в много по-голяма степен наподобява това, което днес сме свикнали да наричаме дърво. Според учените, то било подобно на сегашните борове или смърчове.

Тези дървета могат да помогнат на учените да разберат как горите са се "модернизирали" когато нивата на въглероден диоксид в атмосферата са спадали и температурите са се понижавали, казва професор Уилям Стийн, участвал в проучването.

Учените се надяват, че изучаването на охлаждането на планетата ще им даде и по-добро разбиране на връзките между затоплянето ѝ и обезлесяването, защото вероятно това е същият процес в обратна посока.

В борбата с глобалното затопляне: Природозащитници атакуваха въглищна мина в Германия

Стотици активисти срещу промените в климата щурмуваха открита мина за въглища в Западна Германия в рамките на кампания срещу изкопаемит...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално