Това са най-опасните професии в света - ще се осмелите ли да ги работите?

6512
Това са най-опасните професии в света - ще се осмелите ли да ги работите?
Снимка: БГНЕС

Миньор

Работа под земята, под постоянната заплаха от срутване на скали, скален натиск и газови емисии, прави тази професия една от най-опасните в света. Смес от газ и скална суспензия може да бъде експлозивна и да доведе до срутване и разрушаване. Такава работа в затворено пространство без слънчева светлина оказва най-силен физически и психо-емоционален стрес върху тялото на работниците. Особено често са засегнати сърдечно-съдовата и дихателната система, както и опорно-двигателният апарат.

Сапьор

Заплаха за здравето и живота, свързана с тази професия. Самата работа е постоянен контакт със смъртоносни оръжия. При неутрализиране на взривно устройство за сапьорът се изисква забележителна концентрация и издръжливост, следователно, в допълнение към опасността от нараняване и смърт, нервната система страда от пренапрежение.

Дървосекач

И днес, когато се използват модерни технологии и мощна техника, дърводобивът остава начело в тъжната статистика за ранени и загинали. Метеорологичните условия, отдалечеността от жилищните райони, непредвидимата траектория на отсеченото дърво - всичко това прави тази работа една от най-опасните видове в човешката дейност.

Кои са най-търсените професии от бизнеса у нас?

Електротехник, монтьор

Всяка специалност, свързана с електричество, е риск за живота. Електрическият ток, в зависимост от напрежението и продължителността на излагане, може да причини различни наранявания: от леки изгаряния, конвулсии и задушаване до овъгляване. В допълнение към действието на тока, екстремните условия на работа също играят роля: височина с риск от падане и високоволтови линии.

Полицай

Справянето с неравностойното социално положение, престъпници и терористи е рисковано и непредвидимо. За да поддържа обществения ред, полицията често трябва да се изправя срещу въоръжени и агресивни нарушители.

Рибар

От древни времена дейността на рибаря е била обвита в романтика и опасност. И все пак, въпреки модерните добре оборудвани риболовни кораби, инцидентите продължават да се случват в морето. Риболовът в северните морета е много по-опасен, отколкото в топлите ширини, но непредсказуемите морски стихии могат да достигнат навсякъде. Падането във водата по време на буря и други физически наранявания на кораба не са единствената атака на рибар. Много сериозен проблем е рискът от заразяване при обработката на рибата.

Какви ще са професиите на бъдещето?

Пилот

Според статистиката самолетите са най-безопасното транспортно средство, така че опасността от професията на пилот не е дори в риска от злополуки, а в огромния физически и психически стрес, изпитван от пилота по време на дълги полети. Редовното претоварване и промяна на часовите зони, радиация, шум, висока концентрация на озон нямат най-добър ефект върху здравето.

Пожарникар

Професията на пожарникаря е комбинация от риск и героизъм в спасяването на хора. Животозастрашаващо в тази работа е не само откритият огън на пожар, но и задушлив дим, срутващи се сгради и експлозии на запалими вещества.

Към тези професии може да се добавят още професиите на каскадьор, укротител на диви животни, планински водач, металург, космонавт, спасител и много, много други специалности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com