Какви ще са професиите на бъдещето?

7771
Какви ще са професиите на бъдещето?
Снимка: Pixabay.com

Тенденцията за дигитализация и умни решения се отразява значително върху пазара на труда и води до модификация на добре познатите професии или възникване на изцяло нови такива. Бързото развитие на технологиите и навлизането им във всяка сфера на дейност ще доведе до неминуеми изменения в начина, по който работим. Смята се, че приблизително 75% от професиите, които ще се упражняват в близкото бъдеще, все още дори не са измислени.

Ако не сте си търсили нова работа в последните няколко години и отворите някой от сайтовете с предложения за работа, има опасност да не разберете голяма част от наименованията на позициите и какво всъщност търсят съвременните компании. Професии като Agile Coach, Scrum Master, Transformation Manager са само част от новите професии, които бързо набират популярност и актуалност.

Според изследване на Шведския институт за оценка пазара на труда изкуственият интелект ще замени голяма част от професиите, които се упражняват в момента. Това ще се отнася в основна степен до автоматизираните процеси, при които липсва творческа мисъл и въображение, а могат да се извършват изцяло от компютри и машини. Съвременните технологии могат постепенно да изземат някои функции на сегашните работници в определени сфери. За сметка на това обаче ще се появят и нови възможности за работни места за специалисти именно в сферата на програмирането и работата с подобни машини. Специалисти в областта на изуствения интелект, виртуалната реалност и метавселената ще бъдат сред най-търсените в световен мащаб.

Компютърните специалисти и програмистите вече са сред най-ключовите кадри и едни от най-желаните и добре платени професии в последните години, като се очаква тази тенденция да се задържи още дълго. Хората с творчески умения и създатели на съдържание също се увеличават значително, като преимуществото при тях е, че обикновено работят за себе си или на свободна практика.

Хората, които тестват и играят игри онлайн, например, стават все по-популярни и търсени в интернет. Освен че го правят за забавление, някои от тях успяват да го превърнат в своя професия. Примерите за такива стриймъри варират от професионални играчи на Dota 2 като Хенрик Анберг (AdmiralBulldog) до покер играчи като Себастиан Хубер, който стриймва игрите си в Twitch.TV, за да подобри количеството и качеството на собственото си съдържание.

Връщайки се към класическите професии в направление бизнес се забелязва промяна на фигурите в отдел човешки ресурси. Създават се нови роли, които са фокусирани отново към дигиталната трансформация и анализа на данни. Анализаторите допринасят за структурирането и развитието на компаниите спрямо постоянно променящите се нужди на бизнеса. Специалистите по дигитална трансформация се грижат за техническата грамотност на служителите, осигуряването на развитие в различни сфери и адекватно обучение на персонала.

Забелязва се фокус върху служителите и от гледна точка на цялостното им усещане и преживяване в компанията, не само на работно ниво. Специалисти като Experience Manager или Wellness Manager в големите компании се грижат за това служителите да се чувстват добре, да получават добри социални придобивки и допълнителни облаги извън работната заплата.

Сред креативните професии, които ще се запазят или ще се доразвият, са тези на журналисти, учени, учители, лекари, дизайнери, творци. Новото поколение трябва да се подготви практически и да трупа комплексни умения, които да могат да се прилагат в различни сфери, за да бъде по-конкурентноспособно и гъвкаво за нуждите на новото време.

Според специалистите ни очаква процес на трансформация, който ще продължи в рамките на следващите 3-4 десетилетия. През това време хората ще имат възможността да се преквалифицират и да натрупат нови знания и умения, благодарение на които да се адаптират към новия свят. В допълнение към това, новите технологии ще навлязат във всяка една сфера и индустрия, поради което кадрите ще трябва да разполагат с необходимата техническа и дигитална грамотност независимо от сферата си на дейност.

Възможно е постепенно да изчезнат професии като касиери в супермаркети, банкови касиери, туристически агенти и дори таксиметрови шофьори. Те ще бъдат заменени от автоматизирани машини с изкуствен интелект и по този начин ще изчезне необходимостта от човешки фактор в дадените професии. За сметка на това високото ниво на технологична и дигитална подготовка ще направи възможно преквалифицирането, за да не се отвори дупка в пазара на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com