Учените измериха в сантиметри границите на личното пространство

31652
Учените измериха в сантиметри границите на личното пространство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски учени от университета на Вашингтон решиха да проучат границите на личното пространство, изчислено в сантиметри, предаде БГНЕС.

Психолозите казват, че прекрачването на границата на личното пространство причинява негативни последици върху психиката на човек.

Изследванията показват, че стресът е причинен от рязкото покачване на хормона кортизол, което може да доведе дори до агресия.

Американски експерти провели експеримент с участието на 200 доброволци, които били разделени на две групи. Първата група била подложена на постоянен стрес от нахлуване в личното им пространство, а втората група участници били заобиколени само от близки хора. Така специалистите успели да изчислят как варират границите при различните типове хора и кога рискувате да се доближите до тях, дотолкова, че да ги накарате да се чувстват неудобно.

В сантиметри резултатите от изследването изглеждат така – отворените и общителни хора считат за граница разстоянието между 20 и 22 см. от събеседника им до тяхното лице. При затворения тип хора разстоянието, което трябва да спазвате при общуването с тях нараства до 35 – 40 сантиметра.

Клюките са полезни за обществото

Клюките са полезни за обществото, защото насърчават сътрудничеството и противодействат на тормоза, съобщи в. "Дейли телеграф", позовава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com