Учените предупреждават за опасните последици от липсата на сън

4379
Учените предупреждават за опасните последици от липсата на сън
Снимка: iStock

Липсата на сън увеличава риска от натрупване на мазнини, особено на тези нездравословни мазнини, които виждаме по корема. Това заключение направиха учени от клиниката Майо (САЩ).

Резултатите от тяхното проучване са публикувани в Journal of the American College of Cardiology (JACC ). Експертите отбелязват, че по време на по-дълги часове бодърстване, свързани с липса на сън, хората са склонни да ядат значително повече. В същото време, физическата им активност не се увеличава.

Групата, която участвала в експеримента, се е състояла от 12 здрави хора без затлъстяване. Всеки от тях прекарал по две 21-дневни сесии в стационарни условия. Участниците били разпределени на случаен принцип в контролна група с нормален сън или група с ограничен сън, която спяла в продължение на четири часа. Всяка група имала достъп до свободен избор на храна по време на проучването.

Учените наблюдавали и измервали енергийния прием и разход, телесното тегло и състав, и разпределението на мазнините, включително висцералните мазнини. Това са вид мазнини, които се натрупват в областта на корема и се считат за особено опасни. Те влияят зле на хормоналната функция и функционирането на вътрешните органи, повишават риска от редица заболявания.

„Нашите резултати показват, че краткият сън, дори при млади, здрави и сравнително слаби хора, е свързан с повишен прием на калории, умерено наддаване на тегло и значително увеличение на съхранението на висцерални мазнини“, споделя Виренд Сомърс, доктор по медицина и водещ автор на проучването.

Специалистът обяснява, че е нормално мазнините да се отлагат основно под кожата. Но липсата на сън вероятно ги пренасочва към по-опасните висцерални региони. В този случай, въпреки че по време на възстановителен сън след края на периода на лишаване от сън теглото намалява, висцералната мазнина продължава да се увеличава. Лишената от сън група имала 9% увеличение на общата коремна мазнина и 11% увеличение на абдоминалната висцерална мазнина в сравнение с контролната група, пише EurekAlert.

Учените отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се определи как тези резултати могат да се сравнят с тези при хора с висок риск. Например тези, които вече са с наднормено тегло.

Известно е, че лишаването от сън се отразява негативно на общото благосъстояние. Ако проблемът продължава дълго време, можем да говорим за хронично недоспиване, което се отразява на здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com