Успешната кариера на жената руши брака й

15004
Успешната кариера на жената руши брака й

Ако жената се ориентира към правенето на кариера и висока заплата, то по-скоро тя ще загуби своя брак и ще остане сама. Такива са изводите от изследване на Бизнес школата към Чикагския университет. Жените, които започват да изкарват повече от мъжа, са нещастни в брака и затова се отказват от семейния живот.

Втората половина на ХХ век е била време на жената – тя се втурнала в бизнеса и започнала да отвоюва позиции от мъжа в ръководството на големи компании и корпорации. Заплатата и социалният й статус стремглаво нараствали, особено в развитите страни. Това се случило благодарение на по-голямата достъпност до образование, изобретяването на противозачатъчните средства и повишеното търсене в отрасли, където жената с лекота може да стане конкуренция на мъжа.

Руският патриарх Кирил: Феминизмът е опасен

Феминизмът е опасен феномен, който създава у жените илюзията за свобода. Те трябва да си стоят у дома и да отглеждат деца. Това каза гл...

Независимо че според изследването нежният пол вече е изпреварил мъжа по образование, жените все още получават средно с 25% по-малко за своя труд. Това не се дължи на факта, че жените не се дооценяват. В обществото съществува стереотип, че мъжете трябва да печелят повече от жените. Затова и нежната половина на човечеството се отказва от високоплатената работа и не реализира себе си, за да не причини страдания на мъжа, отбелязват икономистите.

За да оценят влиянието на доходите на жените върху обществените стереотипи, учените са анализирали данните от запитване на млади американски семейства в периода 2008-2010 г. и резултатите от преброяването на населението през 1970-2010 г. в САЩ.

Редица изследвания на тази тема от 2000 г. насам показали, че статусът на жените като домакини и мъжете като основен източник на доходи бил свързан с ниското ниво на доходите на работещите жени и голямата разлика в получаваните възнаграждения. Сега тази ситуация се е променила и жените са започнали да получават значително повече. Това напълно променило ситуацията в семействата на работещите жени.

Резултатите от изследването показват, че при увеличаване на разликата между заплатата на жената и тази на мъжа в полза на нежния пол рискът от развод нараства. Това се отразява негативно на брака: двойките, в които жената получава повече, са по-нещастни, постоянно се карат и най-често стигат до решението да се разделят.

Този извод, смятат учените, сочи на възможна връзка между две важни социални събития от последните няколко десетилетия: увеличението на доходите на жените и намаляването на броя регистрирани бракове.

Мъже срещу жени - кои са най-грубите реплики на силния пол към нежния пол

Отношенията между половете винаги са били обект на анализи, тъй като материята е безкрайно сложна. Факт е, че често мъжете не разбират ...

Броят им съществено е спаднал в САЩ – от 81% през 1970 г. до 51% през 2010 г. за хората на възраст от 25 до 39 години. Според оценките на експертите в 25% от случаите това се обяснява именно с факта, че жените са започнали да печелят повече.

Освен това жените преднамерено занижават своя потенциал, за да не започнат да изкарват повече от мъжете, са изяснили икономистите. Жената, чийто доход е по-голям от този на нейния мъж, често остава вкъщи или работи по-малко часове, за да не създава проблеми за брака си.

Като цяло и мъжете, и жените предпочитат партньор с по-високи доходи. Жените винаги предпочитат партньор с по-голяма заплата, а мъжете ценят доходите на жените дотогава, докато те не надвишат техните собствени. Щом жената започне да изкарва повече, нейният доход се превръща в пречка. Същата е ситуацията и с амбициите, и с интелекта.

Ако жената работи повече от мъжа, мъжът не започва да се занимава по-активно с домашните задължения. Учените си обясняват това с факта, че жената се опитва да успокоява мъжа, да компенсира удара по самооценката му, нанесена от високата й заплата, и поема върху себе си повече задължения по къщата.

Жените хвърлят средно между 24,1 и 9,4 часа на седмица в домашни задължения и грижи по децата, а мъжете – между 15,7 и 5,1 часа. При това жената изкарва повече от мъжа в 16% от двойките, но това не се отразява негативно на домашните й задължения. В такъв случай жената най-често се отегчава да работи „втора смяна” вкъщи и тя решава да напусне съпруга си.

Феминистки срещу Айфеловата кула - била фалически символ

Френски феминистки поискаха да бъде премахната Айфеловата кула, понеже била "фалически символ, олицетворяващ патриархалното минало", съ...

За това свидетелстват и резултатите от допитване, в което на двойки бил задаван въпросът, щастливи ли са в брака и мислят ли за развод.

Около 50% от жените и мъжете заявяват, че са много щастливи. Но изкарващите повече от мъжете си жени принципно са по-нещастни в брака и смятат, че живеят на границата на развода. По същия начин отговарят и мъжете. В резултат такива двойки само в 15% са щастливи, 32% са имали големи скандали в последно време, а 46% вече са обсъждали развод.

Учените смятат, че виновно за разводите в САЩ е станало отстъпването от традиционните полови роли. В същото време още по-бързо намаляване на разликата между заплатите и кариерните постижения на мъжете и жените се е случвало в последните години в развитите азиатски страни – като Корея и Япония. Именно там е фиксирано съществено намаляване на броя бракове и раждаемост сред образованите жени, което очевидно е свързано със същите причини, както и в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com