Важни правила в съвременния етикет

5551
Важни правила в съвременния етикет
Снимка: iStock/Guliver

Не е трудно да бъдем вежливи и учтиви - това е просто уважение към другите. Добрите маниери обаче не са някаква абстракция. Ето някои правила в днешния етикет, предназначени да правят живота ни по-удобен и по-приятен.

1. Не ходете никога на гости без обаждане. Ако пък вас посетят, без да са предупредили, можете с пълно право да бъдете по халат и чехли. Една британска дама обяснява, че когато изникнат нечакани гости, винаги се обува за излизане, нахлупва шапката и грабва чадъра. Ако гостът е от приятните, възкликва: „Виж ти, това е късмет, току-що си идвам!“. В случай, че е неприятен: "Ах, толкова е жалко, но излизам!“

Как да се храним ВЪЗПИТАНО? Ето 4 правила, които често ЗАБРАВЯМЕ!

Има много неща, които трябва да направим, но често пропускаме! Едно такова нещо е спазването на правилните маниери на масата по време н...

2. Чадърът не се суши никога разтворен – нито в службата, нито на гости. Сгъва се и поставя в специална стойка или се окачва.

3. Дамска чанта не се поставя на коленете или на своя стол. На масата, ако е нужно, се слага елегантна малка чантичка. Обемни чанти се окачват на облегалката на стола или се оставят на пода, ако няма специална табуретка (такава често се предлага в ресторантите).

4. Никога мъж не носи дамска чанта. Също така, взема женско палто единствено, за да го отнесе на гардероб.

5. Щом детето се настани в отделна стая, придобийте навика да чукате на влизане там. Тогава и то ще постъпва също така, преди влизане в спалнята ви.

6. Как се плаща в ресторант? В случай, че вие каните – вие плащате. Но когато дама кани бизнес-партньор на ресторант, плаща тя. Другият вариант: „Да идем на ресторант!“, предполага всеки да плати за себе си. Обаче мъжът ако предложи да плати и за дамата, тя може да приеме.

Кавалерите вече не съществуват

Все по-малко мъже са галантни към "нежния пол". Проучване разкри, че едва един на седем мъже би отстъпил мястото си на жена в градския ...

7. Винаги мъжът пръв влиза в асансьора - но пръв излиза онзи, който е застанал най-близо до вратата.

8. Мястото зад шофьора в колата е най-престижно, заема се от дамата, а мъжът сяда до нея. Той слиза пръв от колата, отваря и държи вратата, подава ръка на дамата. В случай, че мъжът шофира, жената отново сяда зад него. Но където и да седи дамата, той отваря вратата пред нея и й помага да излезе.

9. Да разказваш пред всички как си на диета, е доста лош тон – пък още повече, ако под този предлог отказваш ястията, предлагани от съответната гостоприемна домакиня. Непременно трябва да похвалите кулинарните й таланти, пък може и да не хапнете нищо. Същото е и с алкохола. Няма нужда да обяснявате на всеослушание защо не пиете. Помолете за сухо бяло вино и отпийте леко, колкото за отбиване на номера.

10. Към всеки човек, навършил 12 години, задължително се обръщате на „вие“. Много гадно е да се чуе някои да казват „ти“ на непознати хора. Дори към онези, с които добре се познавате, в служебна обстановка е по-добре да говорите на „вие“, а на „ти“ - само, когато сте насаме. Има едно изключение: ако сте връстници или близки приятели.

11. И едно старо правило: пазете в тайна богатство, възраст, състав на лекарство, молитва, любовна връзка, подарък, безчестие и чест.

Маниерите постепенно изчезват от масата

Традиционните маниери на маса изчезват в момент, когато мобилните телефони и лаптопите се използват почти толкова по време на хранене, ...

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com